Så farligt er dit vaskemiddel

Vaskemiddel kan give allergi

Hver gang du vasker dit tøj rent, risikerer du, at parfume, farvestoffer og konserveringsmidler sætter sig i dine bluser, bukser og sengetøj, hvilket kan give dig eller dit barn allergi. 

vasketøj-til-vask
 

Test på 12 forskellige vaskemidler, nogle er allergifremkaldende

Astma-Allergi Danmark har testet 12 vaskemidler, og testen viser, at syv ud af 12 produkter indeholder problematiske stoffer som f.eks. parfume og konserveringsmidler, der kan være allergifremkaldende. 

Det er et stort problem, som mange danskere ikke er nok opmærksomme på.

Hvis du f.eks. både går i tøj vasket i parfumeret vaskemiddel og ligger i parfumevasket sengetøj, så er din hud eksponeret for allergi­fremkaldende stoffer 24 timer i døgnet, og det er bestemt ikke godt, hvis du vil undgå allergi eller irritation. 


Sådan kan du risikere at blive allergisk

Du bliver allergisk over for et stof ved at komme i kontakt med det.

Parfumestoffer kan f.eks. trænge ned i huden og aktivere nogle af cellerne i immunforsvaret.

Du kan ikke mærke noget ved den første kontakt. Men jo mere din hud udsættes for allergi­fremkaldende stoffer, desto større risiko er der for at få allergi.

Allergien kan godt opstå pludselig, selv om du har vasket dit tøj i det samme middel i årevis. Bruger du desuden problematiske cremer, kosmetik og rengøringsmidler, er risikoen endnu større. 

 

Hvad indeholder vaskemiddel egentligt?

Problemet med vaskepulver er, at det ofte ikke vaskes ordentligt ud – f.eks. kan man ofte stadig dufte parfumen efter en vask. 

I mange menneskers og producenters (u)bevidsthed er duft lig med, at noget er rent. Men parfume har altså ingen funktion i vaskemiddel udover at dufte og være allergifremkaldende. Også farvestoffer, optisk hvidt og nogle konserveringsmidler kan være problematiske i forhold til allergi. 

Det kan være utrolig svært at finde ud af, hvad vaskepulveret indeholder. For hvor der er fuld deklaration på kosmetik, er der ingen krav i lovgivningen om deklaration på vaskepulver og lign

Det betyder, at har du en kendt allergi, kan du ikke umiddelbart se, hvad vaskepulveret indeholder, medmindre producenten har valgt at have fuld deklaration på produktet. Og det har de desværre sjældent. 

Det er heller ikke er nok at gå efter miljømærkerne, da f.eks. svanemærkede vaskemidler godt kan indeholde parfume og visse farvestoffer. 

 

Et par gode råd:

 1. Vælg parfumefri vaskemidler

 2. Sørg for at du bruger den rigtige/anviste dosering vaskemiddel. Hvis du bruger en højere dosis eller koncentration, så risikerer du at vaskemidlet ikke bliver vasket ordentlig ud af tøjet, og på den måde udsætter du nemmere din eller dit barns hud for allergifremkaldende stoffer.

 3. Find ud af hvor hårdt eller blødt vandet i dine haner er. Vandets hårdhed er afgørende for, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Blødt vand kræver f.eks. mindre sæbe end hårdt vand. Find ud af det ved f.eks. at gå ind på dit lokale vandværks hjemmeside eller ved at ringe og spørge.

 4. Er du allergiker/har eksem kan det være en idé at give tøjvasken et ekstra skyl efter vask. På den måde kan du nemmere sikre dig, at allergifremkaldende stoffer er skyllet ud af tøjet.

 5. Hvis du absolut vil dufte af noget, så er det bedre at spraye lidt parfume udenpå tøjet end at vaske tøjet i parfumeret vaskemiddel.

 

Hvis vaskemidlet ikke har en indholdsdeklaration, kan du:

 1. Lugte til produktet. Lugter det af parfume, så vælg det fra.

 2. Kigge på produktet. Er vaskemidlet grønt, gult, lilla, lyserødt? Eller kan du se små blå eller lyserøde kugler blandt det hvide pulver? Så betyder det nok, at der er tilsat farvestoffer, som kan være allergifremkaldende.

 3. Køb tørt frem for flydende. Du kan evt. købe de tørre vaskemidler frem for de flydende, da risikoen for at der er tilsat problematisk konservering er mindre i et pulver, end når produktet er flydende.

 

Hvis vaskemidlet har en indholdsdeklaration, kan du:

 1. Undgå parfume. Kig på varedeklarationen, og hvis du støder på ordene parfume, fragrance eller aroma, så vælg produktet fra.

 2. Undgå farvestoffer. Støder du på bogstaverne CI (CI står for Colour Index), så lad produktet stå.

 3. Undgå Benzylalkohol, der er et særlig allergifremkaldende parfumestof. Nogle producenter bruger det dog også som konservering og skriver derfor, at produktet er parfumefrit. Det er forkert.

 4. Undgå de 26 stoffer, der findes på EU's liste som værende særlig allergifremkaldende, og som er deklarationspligtige. Nogle af dem har citruslignende navne som citronellol, citral og limonene.

 

TEST : Hvor meget parfume møder du hver dag?

Astma-Allergi Danmark har lavet en test, så du kan finde ud af, hvor meget parfume du bliver udsat for hver dag.