Tarme med charme - tarmen er afgørende for dit helbred

Du bliver, hvad du spiser... 

Og det er der jo ikke noget nyt i, men der er til gengæld ret meget nyt om din kære tarm og dens afgørende rolle for din sundhedstilstand.

Tarmen er afgørende for dit helbred, din vægt, dit velbefindende - og ikke mindst dit sexliv.

Hvis vi er i dårligt humør, kan det skyldes mange ting. Men det kan også skyldes bakterierne i tarmen. Det er blot et af de mange eksempler på de mange nye resultater den unge tyske læge Giulia Enders har delt med os i hendes bog: "Tarme med charme".

I bogen gør hun meget ud af, at bruge nyere forskning som kilder og nævner bl.a. også i indledningen til bogen, at:


“Ind imellem kan det gøre mig bange, når videnskabsfolk diskuterer vigtige opdagelser for lukkede døre… I den videnskabelige verden er det almindeligt anerkendt, at mennesker med bestemte fordøjelsesproblemer ofte har nerveforstyrrelser i tarmen… Disse mennesker føler sig utilpas og ved ikke hvorfor. Det er meget uhensigtsmæssigt, når deres læger så behandler det som irrationelle psykiske forstyrrelser! Det er blot ét eksempel på, hvorfor man er nødt til at udbrede ny forskningsviden hurtigere!”

- Citat fra bogen Tarme med Charme

Efter vores mening, er det vel tæt på vanvittig vigtigt at vide? Vores umiddelbare tanke, når vi læser dette citat er jo "er der sammenhæng mellem det stigende antal lykkepiller, dårlig fordøjelse som resultat af den mad vi spiser"?

Der er mange kilder til sygdomme, som gener og miljø, og tarmen er en af dem. Og det er et nemt sted at regulere!

Vores tarmsystem spiller en vigtig rolle, da den rummer et stort net af nerver, størstedelen af kroppens immunforsvar og står for produktionen af over 20 hormoner.

Vi kan påvirke vores bakterieflora via vores kost, og derfor er tarmen en nem vej til sundhed. Det er vigtigt at spise frugt og grønt,  da de er fyldt med fibre, som er godt for tarmen, og det kan man ikke opnå med hvidt brød og pasta.

Inden du begynder at øge dit indtag af fibre, er det vigtigt, at du opbygger en sund tarmflora, da tarmen i stedet kan bliver irriteret af kostfibrene. Derfor er det vigtigt at du får et tilskud af mælkesyrebakterier, da det er afgørende for, at tarmen kan genfinde balancen.

Forestil dig dette…

Når vi taler med klienter, plejer vi altid at sammenligne det med en smuk have:

Den kan være overfyldt med ukrudt, som har taget magten over de smukke blomster og planter. Først fjerner vi alt det uønskede ukrudt og dernæst sår vi blomster.

Det samme med tarmen - først skaber vi balance med en masse probiotica (vi anbefaler NDS Probiotic Classic 10) og dernæst fylder vi på med frugt, grønt og gode fedtstoffer.

Er der stor ubalance i tarmen, kan det være svært at optage alle de gode ting, du måske går og spiser.

 

Sådan påvirker tarmen også din sundhed:

Adfærd

Forsøg med mus har vist, at man kan påvirke deres adfærd ved at skifte deres tarmbakterier ud. Da modige og nysgerrige mus fik bakterier fra mere ængstelige mus – og omvendt – "byttede" de to grupper adfærd. Men, som Giulia Enders påpeger, er der forskel på mennesker og mus, så resultatet kan ikke overføres direkte til mennesker.

Men tarmen påvirker os på mange områder - nogle af de væsentlige er f.eks.:

Immunsystem

Omkring 80 procent af vores immunsystem sidder i tarmen. En god tarmflora og en sund fordøjelse er altså afgørende for dit helbred.

Stress

Bakterieforskere mener, at stress forandrer klimaet i maven, sådan at bakterier, der skaber "dårlig stemning" trives bedre.

Overvægt

Når det gælder overvægt, kan tarmen spille flere roller.

Undersøgelser har blandt andet vist, at tarmen hos overvægtige har en mindre mangfoldig tarmflora, og at den kan indeholde for mange "tyksakbakterier", som er effektive kulhydratspaltere, hvilket vil sige, at de formår at vride flere kalorier ud af maden.

Kolesteroltal

Man har i længere tid vist, at der er en sammenhæng mellem kolesterol og tarmbakterier. For nogle år siden gav en gruppe forskere 114 forsøgspersoner yoghurt med en særlig form af bakterien Lactobacillus reuteri. Efter seks uger var mængden af deres LDL-kolesterol (også kaldet det lede kolesterol) faldet med 8,91 procent.

Tag din fordøjelse alvorligt! Den har vist sig at være roden til en sund krop.

Vil du være din egen "tarmspecialist" kan vi på det varmeste anbefale dig den nye bog: Tarme med charme af Giulia Enders - en bog der virkelig har vendt op og ned på verdenens syn på fordøjelsen.

Kilde: "Tarme med charme – alt om et undervurderet organ" af Giulia Enders