Antiinflammatorisk kost - Sådan gør du

En lang række kroniske sygdomme, har et tilfælles, nemlig at alle de sygdomsramte har kronisk inflammation.

 
 

Er du en af de mange i Danmark der lever med kroniske inflammationstilstande som colitis, Morbus Crohn, gigt, psosriasis, åreforkalkning m.m., så vil du have stor gavn af at spise en antiinflammatorisk kost, for nøglen til at reducere inflammationen i din krop, starter med at kigge på din kost.

Årsagerne er til inflammation kan være mange. Det kan blandt andet være skjulte infektioner, dysbioser, nedsat mavesyre, oxidativt stress, allergi, ubalanceret immunrespons, fysiske traumer, medicin, toxiske belastninger og/eller mangle på næringsstoffer.

Hvordan kan du undgå inflammation?

Kostens rolle i forbindelse med inflammation er ufattelig vigtig. Desværre er der ikke så stort fokus på det endnu, men trenden indenfor sundhed udvikler sig utrolig hurtigt, og mange almindelige mennesker har fået øjnene op for, hvor meget man egentligt selv kan gøre for at forbedre sin krops sundhed og velvære.

Det er vigtigt at vide, at der i din kost er komponenter, der enten kan forebygge eller udløse betændelse. 

Forarbejdet fødevare, vegetabilske olier (trans fedt) og kemiske tilsætningsstoffer er nogle af de helt store syndere. Særligt indtaget af letoptagelige kulhydrater og Omega 6 har betydning for kroppen naturlige respons. Omega 6 er nemmere og billigere at bruge i fødevare end omega 3, men desværre er Omega 6 proinflammatorisk hvis ikke fordelingen mellem de to er på et fornuftigt niveau. 

Omega 3 er derimod anti-inflammatorisk. Omega3 finder du i  blandt andet i fede fisk,  hørfrø og -olie, hampefrø og –olie samt chiafrø. Chiafrø indeholder op til 4 gange så meget omega 3 som laks.

Du kan købe Chiafrø her: Økologisk Chiafrø Raw

Princippet ved en anti-inflammatorisk kost går dermed ud på at fjerne de kendte proinflammatoriske komponenter i kosten og i stedet krydre med de komponenter dernedsætter inflammationen, genopbygger tarmslimhinden samt plejer tarmen. Vi har igennem de sidste 10 år arbejdet med disse principper og har utrolig god erfaring og respons fra vores klienter.

No go på en antiinflammatorisk kost er:

  • Glutenholdige kornsorter, specielt hvede men i nogle tilfælde også rug, havre og byg.

  • Natskyggefamilien: kartofler, tomat, peber, auberginer og tobak

  • Mejeriprodukter

  • Rødt kød, svinekød og røget kød

  • Skaldyr

  • Kaffe, te (gælder ikke urtete), sukkerholdige drikke

  • Slik, chokolade, sukker

  • Alkohol - specielt rødvin

  • Æg

 

For at hjælpe kroppen hurtigere af med en eventuel inflammation kan du bruge diverse krydderi, urter og olier blandt andet:

  • Ingefær

  • Gurkemeje

  • Fiskeolie

  • Oregano

  • Hvidløg

  • Hyben

  • Løg

  • Spidskommen

  • Cayennepeber

  • Quercetin

  • og mange mange flere.

Ydermere er det nødvendigt at kigge på tallerkenfordelingen. På den måde sikrer du dig at få nok af alle de gode fibre og antioxidanter fra grøntsager og frugt, nok af det sunde fedt til at dæmpe din inflammation, samtidig med at du er opmærksom på ikke at lade proteiner og grove kulhydrater få for meget plads på tallerken.

 

Mere end bare en ændring i kosten, en livsstilssygdom kræver en ændret livsstil. 

Et vigtigt element er din livsstil. Mange af de ovennævnte sygdomme er dem vi kalder for livsstilssygdomme. Og her spiller flere dele en rolle for dit helbred, blandt andet;

  • Dårlig kost & for lidt motion

  • Insulinresisten

  • Overvægt

 Disse tre overordnet punkter er alle med til at øge inflammationen i kroppen. Og alle tre punkter kan DU gøre noget ved.

Læs også: Forebyggelse af livsstilssygdomme: Gode råd & tips.