Ayurvedisk detox

zennie_big.jpg
 

– en tre-dages udrensning

Oldgammel visdom til en sund og sikker afgiftning af kroppen.

Kroppen er i udgangspunktet selvrensende, hvis ellers vores fordøjelse fungerer optimalt.

Vi udrenser gennem huden, urinen, afføringen og vejrtrækningen. Men mange faktorer kan forstyrre denne naturlige proces. Vi har langsomt bevæget os længere og længere væk fra at spise naturlig mad. Altså rene råvarer. Vi har fået mange flere kemiske fødevarer, der ødelægger vores krops naturlige kommunikations- og udskillelsesprocesser.

Vi er blevet meget mere stressede, hvilket påvirker både fordøjelsen og vejrtrækningen.

Ayurveda anbefaler en udrensning fire gange om året – når årstiderne skifter. En fast del af en god rutine er desuden at faste én gang om ugen – bare en enkelt dag. Det giver fordøjelsen en velfortjent pause, så den altid fungerer så godt som muligt. Vores sundhed afhænger i høj grad af, hvor god fordøjelsen er.

Man siger, at 80 procent af vores immunforsvar sidder i fordøjelsen. Så den skal vi værne om. Det er bestemt ikke ligegyldigt, om man kommer på toilettet hver dag eller ej. Du får masser af velsmagende mad i de tre dage, hvor du renser dit system, så det kan ikke sammenlignes med en faste eller en hvilken som helst anden kur. Udrensningen går i al sin enkelhed ud på at du spiser den samme velsmagende, krydrede linseret i tre dage – med tilhørende ris samt en kickstarter af ingefær, lime og salt før hvert måltid. Linseretten hedder kitchari.

 
 

En ayurvedisk kitchari-udrensning…

stimulerer fordøjelsen, udskiller de gift- og affaldsstoffer, der har hobet sig op, og giver hele din krop en velfortjent pause fra en hverdag, hvor den måske ofte er på overarbejde.

 
 
En tre-dages ayurvedisk udrensningskur hvert kvartal er såre simpel sundhed og samtidig sund fornuft.
 
 

Det får du ud af tre dages detox

Du giver dit fordøjelsessystem helt ro, så næringsstofferne fra maden bliver optaget optimalt, og resten kommer godt gennem systemet. Kurens formål er at skabe balance mellem de fysiske og følelsesmæssige systemer. Inden for den ayurvediske verden mener man, at den form for detox styrker vores organer og vores sind og samler balancen mellem de tre doshaer. På den måde bliver agni (evnen til at fordøje) styrket.

Uanset hvilken dosha-ubalance du har, vil kitchari bidrage til at afbalancere den. Kitchari har nemlig indflydelse på alle tre doshaer. Er du vild med denne detox, kan du roligt fortsætte i helt op til syv dage.

 

Sådan skal du spise i din kitchari-udrensning

Hver ingrediens i en kitchari-detox spiller en ganske særlig rolle i udrensningsprocessen.

De gule linsebønner er basiske og blodrensende og giver samtidig protein og næringsstoffer til kroppen. Risen er letfordøjelig, de mange krydderier tænder agni, og gheen sm.rer din mave-tarmkanal, hvilket skaber grundlag for en god fordøjelse og regelmæssige toiletbesøg.

Såre simpelt stætter denne antikke detox hele kroppens alkymi – en forening af krop, sind og sanser.

 
 

Opskrifterne er til to portioner.
Og husk, at det er den eneste ret, du spiser i tre dage.

 
zennie.jpg

Udrensningen består af tre dele

 1. En ford.jelses-kickstarter, som du skal tage en teskefuld af inden hvert måltid eller bruge som topping på den varme mad.

 2. Kitchari-linsebønneretten, som du skal spise en portion af tre gange om dagen.

 3. Drik masser af lunkent vand og detox-te, men ikke mens du spiser.

 

Ekstra selvforkælelse på din detox

 
Meditation, besøg i sauna, lange, varme bade med epsom-salt, tørbørstning, tungeskrabning, mundskyl med kokosolie, næseskyl, yoga, lange gåture i frisk luft og oliemassage kan p. det varmeste anbefales til alle under detoxen.
 
 
BRÆT_KRYDDERIER.jpg
 

Fordøjelses-kickstarter

 • 1 spsk. revet ingefær

 • 2 spsk. friskpresset limesaft

 • 2 knsp. himalayasalt

Sådan gør du

Skræl og riv ingefær, og kom det i en skål sammen med limesaft og salt. Lad blandingen hvile i mindst 20 minutter.

Du kan lave en større portion, dække den til med låg og opbevare den i køleskabet.

Tyg en teskefuld af fordøjelses-kickstarteren inden hvert kitchari-måltid, eller brug den som topping på maden.


Linseretten kitchari

 • 2,5 dl økologiske flækkede gule linser (eller økologiske gule flækærter)

 • 2 spsk. ghee eller kokosolie

 • 1/2 tsk. sennepsfrø

 • 1/2 tsk. spidskommenfrø

 • 2 kardemommefrø

 • 1/2 tsk. fennikelfrø

 • 1/2 tsk. stødt koriander

 • 1 kanelstang

 • 2 tsk. stødt gurkemeje

 • 1/2 tsk. asafoetida (ayurvedisk krydderi, som kan købes i alle helsekostforretninger)

 • 6 dl kogende vand

 • 2 1/2 dl blandede rodfrugter skåret i små tern (brug gulerod, pastinak, persillerod, knoldselleri eller sød kartoffel – du må gerne veksle fra dag til dag, hvis du laver en frisk portion dagligt)

 • Himalayasalt og friskkværnet peber

 • 1 lime til at presse hen over retten

Sådan gør du

Skyl de gule linser grundigt, og s.t dem i blød, så de står i mindst seks timer, men helst natten over. Skyl dem i en fin sigte, og lad dem dræne for overskydende vand. Opvarm fedtstof i en tykbundet gryde, tilsæt frø. koriander og kanelstang, og brænd krydderierne af i fedtstoffet, indtil fr.ene begynder at poppe.

Tilsæt herefter gurkemeje, asafoetida, de gule linser og vand. Lad linserne simre under løg, men rør ofte, så de ikke brænder på. Retten skal først simre i ca. 40 minutter. Skræl og skær rodfrugterne i små tern, put dem i gryden, og lad dem simre med i yderligere 15-20 minutter, til de er møre.

Kog risen, mens linsebønnerne simrer.


3days_1.jpg

Tilbehør - Verdens bedste ris

 • 2 1/2 dl basmatiris

 • 5 dl kogende vand

 • 1 spsk. ghee eller kokosolie

 • 1 tsk. hele kommenfrø

 • 4 hele kardemommefrø

 • 1/2 tsk. salt

Sådan gør du

Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde eller en riskoger sammen med vand, fedtstof, frø og salt. Lad risene simre, til de er færdigkogte.

Fordelen ved en riskoger er, at risene ikke brænder p.å og at riskogeren sørger for at holde risene lune, til de skal bruges.

Ekstra tilbehør

 • Masser af frisk koriander

 • Saften fra 1 citron

 • Sesamfrø

 • Smeltet ghee eller kokosolie

Servering

Kom ris op i portionsskåle, og hæld den gule linseret over. Drys med lidt sesamfrø og masser af friskhakket koriander. Pres lidt frisk limesaft eller citronsaft over retten, og kom eventuelt en ekstra lille teskefuld ghee eller kokosolie over.

Spis INTET ANDET tre gange om dagen i tre til syv døgn, og se, mærk og føl, hvordan du langsomt bliver til et sundere, stærkere og gladere væsen.


Tip

 
Du kan forberede de gule linser til alle dagene ved at lave en stor portion og så nøjes med at koge ris hver dag.

Har du glemt at sætte de gule linser i blød natten over, kan du overhælde dem med kogende vand og lade dem trække i ca. 30 minutter.

Du kan tilberede en stor portion af linseretten, s. du har til alle tre dage, opbevare den i køleskabet og varme den op i en gryde, når det er spisetid.