Hvad gør sund mad ved kroppen?

Hvad er sund mad?

Du bliver hvad du putter i munden…

Eller som vi altid høre: Du er hvad du spiser! Det faktum kommer vi nok ikke uden om. 

Vi stiller ofte os selv spørgsmål som: Hvorfor er der så store fertilitetsproblemer hos unge mænd? Hvorfor er der flere og flere sukkersygepatienter? Hvorfor er der flere og flere, som bliver overvægtige? Hvorfor kommer der flere og flere cancerpatienter? For ikke at tænke på alle livsstilssygdommene

…Er det ikke et signal til os alle om, at det er på tide at vende skuden ”back to nature”?

Det er i hvert tilfælde spørgsmål, som vi ønsker, at du også stiller dig selv.

sund mad

 Hverdagen skal ikke være en diæt – det skal være en livsstil at behandle sig selv selvkærligt.

For os er det logik, at der er en nøje sammenhæng mellem vores livsstil, madvaner og vores sundhedstilstand.

Der er en nøje sammenhæng mellem vores psykiske tilstand og den mad, vi spiser. 

Når vi bliver triste, kede af det, tomme indeni og så videre, er der tendens til, at vi trøstespiser af den usunde mad. Vi mister overskuddet til at handle, lave nærende mad, dyrke motion og passe godt på os selv. Og så ruller lavinen. Men når vi modsat tager os kærligt af os selv og indtager vores plads i livet, giver det også overskud til at passe godt på vores krop.

Sagt på en anden måde: den gode eller den onde spiral. Vi kender den vist alle?

Det er hverken svært eller besværligt at leve og være sund, men det kan kræve lidt viden at træffe de bedste og sundeste valg, når du handler og laver mad. Sund mad kan stabilisere blodsukkeret, styrke immunforsvaret og kickstarte forbrændingen, mens andre fødevarer belaster og sløver din organisme. Det er på ingen måder raketvidenskab at konstatere, men det jo sådan, at vores vaner har det med at køre på ”autopilot”, når de styrer os rundt mellem hylderne i supermarkedet. Vi vælger det, vi plejer at vælge! Så første skridt mod en sundere livsstil er øget bevidsthed, dernæst ønsket om forandring og så selvfølgelig handling.

Der kommer ikke nogen og ændrer din livsførelse og sundhed for dig – det er ene og alene dig, der træffer den beslutning og det valg. 

 
 

For os er det livsbekræftende at bruge tid på sundhed i vores liv. Det giver os glæde, overskud, energi, fysisk og psykisk velvære og masser af livsgnist. Men vi går også meget op i ikke at blive fanatiske. Vi plejer at sige, at man skal være fornuftig, ikke fanatisk.

En god måde at komme i gang med at drikke og spise fornuftigt er ved at få tarmen i topform gennem antiinflammatorisk kost. Det er en tendens i øjeblikket, som vi ikke kunne være mere begejstrede for. At spise antiinflammatorisk er noget af det bedste, du kan gøre for din krop og dit helbred. Inflammation i kroppen opstår, når immunforsvaret udmattes. Der opstår for store mængder frie radikaler, som går ind og skader kroppens celler og dermed skaber inflammation.

Lad os sige, at du spiser fuldkommen forkert, har et meget stresset liv, bevæger dig så lidt som muligt og måske også ryger. I det tilfælde vil der helt sikkert dannes en masse frie radikaler, som din krop skal kæmpe med at forsvare sig imod. Denne påvirkning kan udmatte dit immunforsvar og skabe det, vi kalder for en kronisk inflammation i kroppen. 

 
 

Nogle af de fødevarer, der er stærkt antiinflammatoriske er:

 
 
  • Ingefær

  • Kål i alle afskygninger

  • Frisk mynte

  • Omega 3 fedtsyre – fiskeolie

  • Hvidløg. 

 

Spis varieret

fruits_1000.jpg

Det vigtigste kostråd, vi kan give dig, er at spise varieret. Det gælder også, hvis du har børn – faktisk har undersøgelser vist, at en varieret kost hos børn kan forebygge allergi. Det kan godt være, at den mad, du spiser, ikke er usund, men derfor kan den sagtens være for ensidig. Det er for eksempel ikke hverken sundt eller varieret at spise den samme smoothie og den samme salat med tofu fem dage i streg. Heller ikke selv om alle ingredienserne er sunde.

Spis økologisk

Økologi er en god start på en sund livsstil. En nyere engelsk undersøgelse viser faktisk, at økologisk frugt og grønt indeholder op til 40-60 procent flere antioxidanter og næringsstoffer end de konventionelt dyrkede. Et af de bedste råd, vi kan give dig, er derfor så vidt muligt at vælge økologi og at forsøge at undgå færdiglavede produkter fyldt med E-numre og farvestoffer såsom fastfood, slik og sodavand. Tænk ganske enkelt naturligt, og spis mad, der ikke har været gennem en proces eller fabrik, før de endte på hylden i supermarkedet.

 

Spiser du forgiftede fødevarer, bliver du også forgiftet!

Som forbruger har vi en stemme i form af det, vi kommer i indkøbskurven. Nogle gange ville vi ønske os, at vi var tilbage i den lille, gammeldags købmand, hvor alt blev målt og vejet, og hvor udvalget varierede i takt med årstiden og udbuddet. Det skræmmer os faktisk, når vi ser alt det færdigfabrikerede mad, butikkerne boomer med. Er det virkelig godt for os?

 

Vores vaner og især vores kost har en afgørende indvirkning på vores adfærd og humør.

Det er rigtig fornuftigt at gå op i kost og sundhed, men det kan også tage overhånd. Det handler om at finde en balance. Det kan være, at din sukkertrang er eskaleret, og at dit humør svinger, som var du en hysterisk teenager, eller at du må se i øjnene, at 90 procent af din kost består af hvidt brød og cola light. Når det sker, er det på tide at tage en pause fra sukkeret eller udfordre dig selv til at undvære brød og cola light i en periode. Det er på tide at få nogle nye vaner, som vil få din selvkærlighed til at vokse.

I vores optik betyder selvkærlighed, at man passer rigtig godt på sig selv og sin krop. Det, du spiser, og den måde, du lever dit liv på, har en afgørende betydning for, hvordan du generelt går og har det. Selvkærlighed er ikke kur den ene uge og fastfood den anden. Det er heller ikke selvkærlighed at bekymre sig hele tiden eller at stresse derudad med 120 km i timen. Selvkærlighed er noget, man skal lære, og vi har også selv i den grad måttet øve os. Nye vaner kommer ikke snigende over natten. Det kræver træning hver dag, hele ugen, resten af livet. Nøglen til succes er altid at komme op på hesten igen, når du falder af. For det gør du – det gør vi alle sammen. Vi er jo kun mennesker, for pokker.