Mit eget projekt om dårlig kost og motivation!

martin2_big.jpg

Martin har levet som nok de fleste gennemsnitsdanskere… lidt for meget af det usunde mad, alt for meget af det og samtidig alt for lidt motion.

Jeg har givet den gas på hyggekontoen og det ses på sidebenene, huden, energien og det hele. Jeg har spist og drukket vin næsten hver dag… og det har jeg gjort for hyggens skyld, men også for at se og vise hvordan min krop reagerer og hvordan de fleste kroppe vil reagere på et bombardement af sukker, hvidt brød, gluten, alkohol osv. Kaffen lod jeg dog stå… jeg har ikke drukket kaffe i mange år og den vender jeg aldrig tilbage til!

Og hold nu op - det har været sjovt, hyggeligt og hårdt. Jeg udviklede mig til et dovendyr af rang. Dvask, træt og faktisk endda også mere irritabel. Mad styrer os simpelthen for vildt!

Lad mig starte med at sige at jeg til dagligt lever, hvad de fleste vil kalde, rimelig sundt. Men aldrig fanatisk. Jeg sørger for at balancen hedder 80 % sund og 20 % usund. Og altid mindst én daglig friskpresset grøn juice, sunde olier og kosttilskud. Derudover motionerer jeg 3 gange om ugen i perioder mere. Min normalvægt er ca. 78 kg. Jeg har meget energi og sover ca. 7-8 timer i døgnet og er sjældent syg.

 

Jeg tog mig et par måneder for fuld gas

Jo, jeg har taget 7 kilo på, jeg har næsten dagligt oppustet mave og jævnligt tynd mave. Min energi er faldet markant. Selvom jeg har sovet mere end 8 timer, føler jeg mig træt når jeg vågner. Mit immunforsvar har været svækket, da jeg har været sløj i nogle dage. Det er tankevækkende og lidt skræmmende, at jo mere usundt jeg har spist jo større lyst har jeg haft til at forsætte med det usunde. Det smager jo godt det skidt ;-) Og det giver nærmest en form for “afhængighed” så kroppen skriger efter mere.

Mange undre sig over hvorfor vi er så mange der bliver ramt af influenza, snue og forkølelse i december og januar. Mit gæt er ganske enkelt, at den “vold” vi begår mod egen krop i form af julehygge, våde julefrokoster og alt for meget af både det fede og det søde - det kan sætte stort set alle kroppe på en sundhedsprøve!

Så nu vender vi bøtten!

Efteråret er kommet. Det er årstidskifte og ifølge ayurveda anbefales det at detoxe ved hvert årstidsskifte. Og jeg er så klar på at give min krop en velfortjent pause! NUUUUU…. Min krop skriger på, at jeg igen skal behandle den ordentligt.

 

Hvordan gik det så?

martin.jpg

Min vægt er faldet fra 85 til 81,5 kg. Jeg har tabt 3 kg fedt og 1,5 liter væske (overskydende væske kroppen ikke har brug for) og taget 1 kg muskelmasse på.  Jeg træner styrketræning med egen kropsvægt, løber 3 x 4 km om ugen, går en times tid hver dag i naturen og så er jeg kva mit ophold i Indien i fuld gang med daglig yoga, MAM træning og meditation. Min kost på det ayurvediske retreat er altid tilpasset min helt personlige ayurvediske “kropstype” og jeg renser ud på mange plan.
Jeg er heldigvis kommet tilbage igen til den sunde livsstil. Kort fortalt har jeg fjernet næsten alt sukker og hvidt brød.

Dernæst har jeg fjernet alt kød fra min kost. Ikke fordi jeg siger at kød er dårligt, men jeg kan mærke på min mave og lugt, når jeg er på toilettet, at kød ikke er godt for mig.

Derudover har jeg skåret mad mængden ned med ca. 30 %, hvilket har været det største problem for mig. Det har virkelig været svært, at vende kroppen til at spise mindre, selvom den sagtens kan undvære de ekstra 30 % mad. Det er stadig noget, som jeg en gang imellem skal tænke over.

Jeg er også af den overbevisning, at mindst 50 % af den overvægt der er i Danmark skyldes, at vi spiser alt for meget - meget mere end kroppen har brug for! Og det tyvstjæler vores energi at skulle fordøje alt den mad.

Jeg er så priviligeret, at jeg altid starter året med først 4 dages suppekur på Kragerup Gods, dernæst 3 ugers Power Retreat på Sri Lanka - så jeg glæder mig til at skyde 2020 igang på den sunde måde.

Jeg går ikke personligt meget op i vægt, men jeg går op i, om min krop den trives. Når den brokker sig med stive led, tung og træt om morgenen, ugidelig og doven - så er det tid. Livskvaliteten bliver så meget bedre med en frisk krop. Min krop er mit tempel og jeg er så dybt taknemmelig for, at den virker og fungerer hver morgen når jeg vågner. Den fortjener at blive passet og plejet. Den skal jeg være langtidsholdbar!

Status: jeg har det fantastisk!

 

For et par år siden gjorde jeg det samme…

Og det var en 3 måneders kamp, for at komme tilbage i den form og tilstand jeg var i.

Her tog jeg min egen 24 dages udrensningkur. Jeg havde glædet mig rigtig meget til at give min krop en velfortjent pause, ment på den måde, at den ikke skulle forholde sig til noget usundt overhovedet i 24 dage. I stedet har den fået max opmærksomhed i alle 3-5 måltider, som jeg fik hver dag.

Jeg kom ned på mine normale ca. 78 kg og overskuddet tilbage. Ikke kun fysisk kan jeg mærke det men også rent mentalt. Jeg blev meget mere kreativ, tænkte klart og roligt. Kunne holde fokus. Fantastisk følelse!

 
martin1.jpg