Savner du nærvær i dit liv?

Nærvær er noget vi bevidst må vælge - ellers opstår der lynhurtigt fravær og det gør ondt!

Nærvær er noget vi bevidst må vælge - ellers opstår der lynhurtigt fravær og det gør ondt!

Skillelinjen mellem nærvær og fravær skal tages alvorligt!

 
 
“If you find yourself constantly trying to prove your worth to someone, you have already forgotten your value.”
 

Hjælp… jeg savner nærvær…

Nærvær er mange ting. Nærvær med dig selv, nærvær med dine kæreste, din mand, kone eller kæreste. Nærvær med vennerne, nærvær med børnene, og nærvær blandt familiemedlemmer og kollegaer.

Nærvær kan give os en følelse af samhørighed. En følelse af tryghed og kærlighed. Og modsat kan manglende nærvær give os følelsen af tristhed, ensomhed, tomhed og mangel på selvværd. Er jeg ikke værd at være sammen med?

I vores digitale tid, halter vi hurtigt bagud med nærvær, hvis vi ikke bevidst tilvælger det. Flere og flere giver mobiltelefonen mere opmærksomhed end de der kommer allernærmest. Vi skal lige tjekke Facebook, Instagram, mailen, nyhederne, aktiekurserne osv. Undskyldninger findes der nok af. Men omkostningerne er høje. 

Aldrig har statistikkerne vist så mange børn og unge med ensomhedsfølelse. Trods det de bor i velfungerende familier og intet mangler, så er følelsen inden i maven en helt anden.

Hvordan får jeg mere nærvær

Den er tom og trist og spørgsmålet om ”er jeg god nok” vendes indad. Hvem går egentlig rundt og spørger højlydt: Er jeg god nok? Nej vel.

 

Med det samme du sidder over for et levende menneske og tager mobiltelefonen frem og op foran dit kønne ansigt, så siger du ikke med ord: jeg gider dig ikke – men det er sådan vores kroppe tolker det signal. Ergo – mobiltelefon er lighedstegn med afvisning!

 

 

Så snart vi hiver vores telefoner frem, føles det som en afvisning, fordi vi konstant oplever, at der er noget, der er vigtigere!

 Det, at man er i gang med noget på sin smartphone, gør, at ens opmærksomhed på de fysiske omgivelser bliver væsentlig mindre. Vi er nærværende med nogle andre, der befinder sig et andet sted, og så kan man ikke undgå at blive lidt fraværende overfor dem, der er omkring én

Dybest set ønsker vi ikke at afvise vores mand, kone eller børn – men det er det vi alle har tilladt at blive ”normalt”. Nærmest en norm – at skulle vi passe vores sociale forpligtelser, så skal vi jo være ”på”.

Og hvad med dig selv? Husker du at nære dig selv med nærvær? Det er mindst lige så vigtigt! At du husker at lytte til din indre stemme, mærke din krops signaler – er jeg glad, motiveret, optaget, entusiastisk eller er jeg i et miljø hvor jeg er præget af angst, frygt, mistillid, usikkerhed?

Nærvær er på alle måder selvkærlighed på højeste niveau.

Vi kan passe og pleje os selv, vi kan være åle slanke, super sunde, magisk smukke, stinkende rige – men intet af det kan give os det vi alle har brug for: NÆRVÆR.

Man ved det fra spædbørn – får de ikke omsorg, kærlighed, berøring og kontakt med andre mennesker, så udvikler de sig ikke og bliver syge. En sygeplejerske fra et børnehjem i Rumænien bemærkede på et tidspunkt at de altid var de 2 børn der lå tættest ved udgangen og stikontakten til lyset der havde det bedst. Ved nærmere undersøgelser viste det sig, at de sygeplejersker som passede børnene ikke kunne lade være med lige at stryge babyen på ryggen eller kinden når de gik ud af rummet eller slukkede lyset. Den korte opmærksomhed hver dan gjorde hele forskellen.

 

Men er livet egentlig bare gået hen og blevet digitalt og dødt? Altså helt uden liv og nærvær?

 

På klinikken ser vi klienter hver eneste dag, der i mere eller mindre grand går rundt og har det rigtig dårligt. Økonomisk mangler de måske ikke noget, men der er noget andet der mangler. Noget der ikke er til at få øje på og beskrive. Den der søgen efter ”noget”, søgen efter meningen med livet og søgen efter nærvær er helt eksistentielt for os alle sammen. Vi mennesker er flokdyr – vi har brug for hinanden. Men vores livsstil har ændret sig så markant over de sidste 20 år, at vi først nu rigtig er ved at kunne se og mærke konsekvenserne.

Mangel på nærvær kan gøre os stressede og give sygdomssymptomer i kroppen. Husker du generalen fra Matador-serien – han troede han var død syg fordi han savnede sin datter…

Det er hvad fravær kan gøre ved os. 

På klinikken ser vi klienter der har rigtig mange symptomer på manglende nærvær. Og kropsterapi kan være en god start på at opnå nærvær i egen krop. Og ønsker du at skabe forandringer, er det altid en god ide at starte hos dig selv. 

 
martin_jordan_1200face.jpg

Vi rejser ud for at finde hjem

Vi rejser som aldrig før. Trods uro i verdenen har vi aldrig være så mange der rejser. Og rigtig mange vælger lange rejser for at finde vejen “hjem”. Hjem til sig selv. Tilbage til nærvær. På vores retreats sker der mirakler. Når der er tid til nærvær med sig selv bliver alting pludseligt meget klart. Billedet af livet står skarpt og ofte fører det til store nye beslutninger. 

Kroppen får lov at tale sit tydelige sprog og 8 dage i eget selskab med tid til nærvær, fordybelse og ro giver genklan i alle celler. 

Digital detox in the desert er skabt fordi de fleste af os har brug for at hive stikket.  

 
 


Hvordan får jeg mere nærvær i mit liv?

Når mor kommer hjem, så er far lige gået… sådan kan vi også godt synge hjemme hos os engang imellem…. Når der er mange rejser på pogrammet, foredrag og mange forpligtelser. Men nærvær er ikke nødvendigvis kvantitet – men også kvalitet. 

Denne livsførelse ville aldrig gå, hvis der ikke var nærvær når vi så endelig var sammen.

Og trods stor fokus på de digitale udfordringer og en mobil der ofte både bimler og bamler, så hører vi ofte kritik fra vores søn – ”Hey.. sluk nu den TELEFOOOOOON mor” og så får jeg bare et dræberblik. Og sønnen har jo ret – så meget ret.

Ofte drømmer vi om en fastnettelefon, hvor den nærmeste familie har nummeret og fra kl. 17.00 så er der ellers lukket og slukket.

martin_malte.jpg
 

Her er hvad vi har fokus på og tilvælger hver eneste dag

  • Vi sørger for at tale sammen hver dag

  • Vi sørger for at spørge ind til hinandens trivsel

  • Vi sørger for at “se” hinanden og “se” hinandens behov - de er nødvendigvis ikke ens

  • Vi har tider på døgnet hvor telefonerne er totalt no go - spisetider, legetider, puttetider, soveværelset osv.

  • Vi sørger for at skabe et fællesskab hvor vi laver noget sammen

  • Vi viser hinanden omsorg, opmærksomhed og kærlighed

  • Jo mere kærlighed du giver til andre - jo mere fylder du egentlig dig selv op. Mange har misset den pointe!

  • Vi lytter til hinanden - ved at lytte lærer du rigtig meget. Ved at tale gentager du blot noget du allerede ved.

  • Vi sørger for egentid og selvkærlighed. Er du ikke noget for dig selv kan du ikke være noget for andre.

Det er blevet så super let at smide en sms, en Messenger besked eller indtale lange telefonbeskeder og e-mails til hinanden. Og svar… ja det forventer vi omgående fordi vi jo også let afslører om vi er online eller har modtaget beskeden. Men alt sammen med enorme konsekvensser for vores nærvær.

Afbrydelser i samtaler fordi det siger bip dræber nærværet. Hvis du hele tiden lige…. Skal et eller andet ind i mellem det at være sammen med familien – det dræber nærværet.

Hvis du hele tiden lader dig underholde af de sociale medier … afbryder nærværet med dig selv.

Og det fællesskab vi udelukker – hvad med det? Når jeg går i Marrakeshs gader om aftenen og kigger på de lokaler, så smiler de, de taler sammen, de hjælper hinanden, de har tid til at sidde og spille på gaden og komme hinanden ved. Ja, de er langt fattigere end mange af os andre – men på det menneskelige plan ser de på en måde rigere ud. De er gæstfrie og inviterer indenfor selv om de ikke engang ejer en eneste stol og dårligt nok har mad nok til familien – men døren står åben og alle smiler og ler. Her hvor vi bor, har vi kæder på døren og ville nødigt have en fremmed stående på trappen – det forskrækker nærmest.

Jeg mener det er tid til at stoppe op – kigge på hvor vi er på vej hen? Mangler du noget? Savner du noget? Så går noget ved det! For der kommen næppe nogen og giver det til dig.

 
 
 
 
 

Femtiden er nærvær, sammenhold og mennekselige værdier

Ord som mindfulness, meditation, retreats, silence, silent walks og nærvær dukker op både i privatlivet og i virksomhederne. 

Der er heldigvis flere og flere mennesker som har opdaget at den måde vi har levet på og taget beslutninger på hidtil, har haft store konsekvenser for det at være menneske i vores kultur. Stress, depressioner, kriminalitet, forringede forhold i hele den humane del af velfærdssystemet, børn som udvikler diverse diagnoser som ADHD, autisme, depressioner, børn som skærer i sig selv, misbrug osv. osv.

Og den gode nyhed er, at har du først virkelig mærket nærværet med dig selv og din familie, så ønsker du ikke at gå tilbage. Men første skridt skal DU tage.

Du er direktøren i dit eget liv – og dine børn er blot medløbere for en stund. 

sun.jpg