Spis let og lækkert

Inspiration til kødfri middag

Detox mad er langt mere lækkert end du måske forventer. Her har du et par opskrifter til inspiration til dine 12 dage på glutenfri, sukkerfri og kødfri kost.

Går du og drømmer om smagen af brun sovs og kød, så er dette en fantastisk erstatning.
Server fx med brune ris eller blomkålsmos og en god salat.

 

NÆSTEN SOM MILLIONBØF MED BLOMKÅLSMOS & AGURKESALAT

Til 4 personer

 
millionbøf.jpg

MOS

  • 1 blomkålshoved

  • 1 tsk Morga bouillon

  • 1 spsk kokosolie

  • Friske urter efter smag

Sådan gør du

Kog blomkålen mør i en gryde med vand, så det dækker, og bouillon. Hæld vandet fra, og lad blomkålen dryppe af. Blend blomkålen sammen med kokosolie. Kom til sidst friskhakkede krydderurter i.

MILLIONBØF

  • 2 mellemstore rødløg

  • 2 spsk kokosolie

  • 1 spsk finthakket hvidløg

  • 1 spsk finthakket ingefær

  • 100 g grønne linser

  • 1 spsk Morga bouillon

  • 2 dl vand

  • 2 spsk citronsaft

  • 2 dl kokosmælk

  • 2-3 spsk tamari eller efter smag

Sådan gør du

Snit løg i små stykker. Varm kokos olien på panden og svits løg, hvidløg og ingefær gyldent og mørt. Hæld linserne på panden og lad dem svitse med i et par min. Tilsæt Morga bouillon, vand og citronsaft sammen med kokosmælken og lad det hele simre under låg i 30 min. til linserne er møre. Smag til med tamari – den giver også en lækker brun farve.

Zennies egen største favorit er denne… smagen af Thailand

Vegetarretter

THAI TAM TAM
- Pad thai af glaskål og tofu

  • 4 spsk ristede peanuts

  • 200 g glaskål

  • 200 g fast tofu

  • 2 spsk kokosolie til stegning

  • Salt (gerne Himalayasalt efter Læsø Sydesalt, hvis du har det)

  • riskkværnet peber efter smag og behag

  • 1 rødløg

  • 2 fed hvidløg

  • 4 forårsløg

  • 2 æg

  • 1 spsk honning (eller palmesukker eller dadelsirup, hvis du er veganer)

  • 2 spsk limesaft

  • 2 spsk fiskesauce

  • 100 g friske bønnespirer

  • 1 tsk chiliflager

Sådan gør du

Hak peanuts groft og rist dem på en varm tør pande uden fedtstof til de er gyldne. Sæt dem til side.

Begynd med at vaske og skrælle glaskålen, og lav den bagefter til ”spaghetti” ved at køre den gennem en spiralizer. En spiralizer er et supersmart køkkeninstrument, som nemt og hurtigt kan forvandle dine hårde grønsager – for eksempel kål, kartoffel og zucchini – til lange, flotte spaghettier.

Dræn tofuen og skær den i små tern på 1 x 1 cm.

Varm en wok eller en stor pande op på medium varme og tilsæt kokosolien. Lynsteg tofuen til stykkerne er gyldne på alle sider. Smag til med lidt salt og peber og tag tofuen op af wokken og læg den til side.

Skræl rødløg, hvidløg og forårsløg. Skær herefter rødløgene i tynde skiver og pres hvidløget eller hak det fint. Forårsløget snittes fint og lægges til side til senere brug. Lynsteg nu rødløg og hvidløg i wokken til det er en smule gyldent. Tag løgene op af wokken, og læg dem til side.

Pisk de to æg sammen, hæld de sammenpiskede æg i wokken og rør godt rundt, som om du lavede røræg. Tilsæt glaskålen og bland den godt med æggemassen. Tilsæt så sukker, honning eller sirup samt limesaft og fiskesauce og lynsteg i 2 minutter.

Kom hvidløg og rødløg tilbage i wokken og tilsæt bønnespirer og de fintsnittede forårsløg. Til sidst vender du den stegte tofu i retten og gennemvarmer alle ingredienserne.

Hak de ristede peanuts groft og hæld så retten op i dine serveringsbowl. Pynt med de ristede peanuts og chiliflagerne og servér!

Spiralizer.jpg

Hvad er en spiralizer?

En spiralizer kan skære grønsager til flotte spiraler eller spaghetti, som er et super alternativ til den glutenholdige pasta og en genial måde at få flere grønsager på. Du får flotte ens resultater hver gang, og spiralizeren er meget nem at bruge. Hårde grønsager egner sig bedst til en spiralizer. Det kan for eksempel være gulerod, agurk, zucchini, kartoffel, rødbede, persillerod, glaskål og andre hårde grønsager. De udskårne grønsager kan spises rå eller behandles, som du ellers ville have gjort.