Hvad er superfoods? Gør en forskel for din krop

Superfoods er en særlig kategori af fødevarer der findes i naturen.

 
 

De er overlegne kilder til antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner, fytokemikalier og flere andre essentielle næringsstoffer - næringsstoffer, vi har brug for, men som vi ikke selv kan danne.

Et superfood er en fødevare der er så kompleks og komplet ernæringsmæssigt sammensat at den kan have indvirkning på dit helbred; det er da i den grad fantastisk.  

Der er ikke en specifik definition på hvad et superfood er, og ej heller er det en anerkendt officiel mærkning, men på baggrund af undersøgelser af de enkelte fødevare og deres næringsmæssige indhold er det grundlaget for denne mærkning. Hvis du googler definitionen på superfood vil du få dette frem:

“Superfood er fødevarer, der har et særligt indhold af næringsstoffer, med gavnlig virkning på dit helbred.”

For os er superfoods en nem måde at få utrolig mange antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner, sunde fedtstoffer samt fytokemikalier på, og ved at bruge superfoods skal der kun små mængder til at opfylde kroppens næringsmæssige behov.  

Betydningen af en god varieret og vel afbalanceret kost skal, og kan, aldrig undervurderes, men det kan være svært at opfylde vores daglige næringsmæssige behov, og vi må desværre også indse at der er vanvittig langt til at alle danskere indtager de daglige 600 gram frugt og grønt som vi bliver anbefalet. Dagens travlhed, både karrieremæssigt og i privatlivet, kan forhindre os i at spise så sundt som vi ved, vi skal. Så alene af de årsager vil det være utrolig fornuftigt at være opmærksom på værdien at disse superfoods.

 
Antioxidanter er ofte et ord der bliver brugt når en fødevare bliver omtalt som en superfood, altså at jo højere antioxidant indholdet er, jo bedre er det, og jo mere kvalificeret en superfood bliver denne fødevare.
 

Når vi spiser, omdanner kroppen maden til energi. Vi har brug for brug for en konstant og vedholdende forsyning af denne energi for at vedligeholde kroppens funktioner og helbred. Frie radikaler bliver blandt andet dannet ved denne naturlige fysiologiske proces. Men hvis vi har alt for mange frie radikaler, kan de skade cellerne ved angriber dele af cellen, især DNA, proteiner og fedt. Disse skader kan med tiden medføre forskellige helbredsproblematikker og sygdomme, herunder hurtig aldring, hjertekar sygdomme, type 2 diabetes og cancer.  Så selvom kroppen også har brug for frie radikaler, til kroppen reparation og regenererende mekanismer, er det vigtigt at holde dem under kontrol. Antioxidanter neutraliserer de frie radikaler og holder vores krop i balance, hvilket er utrolig vigtigt for at holde en sund og rask krop.

Frie radikaler dannes blandt andet også fra rygning, indtag af alkohol, indtag af fastfood/dårlige fedtkilder og anstrengende motion.

Der er mange utrolige fordele ved antioxidanter, udover at de neutraliserer frie radikaler:

  • Fremmer energiniveauet

  • Pænere hud

  • Sundere hår og negle

  • Hæmmer aldring

  • Hæmme symptomer ved menopause

  • Fremmer hukommelsen

Antioxidanter er ikke et quick fix eller en mirakelkur, men de vil uden tvivl hjælpe din krop.

Men når det så er sagt er det vigtigt at vide, at man i mine øjne ikke kan erklærer en fødevare for en superfood ved udelukkende at kigge på indholdet af antioxidanter, det er kombinationen af næringstoffer i denne fødevare der gør forskellen. Mange fytokemiske stoffer har en struktur til at optage frie radikaler. Disse stoffer har reelt set større antioxidant virkning end vitaminerne. Et superfood er en fødevare der er så kompleks og komplet ernæringsmæssigt sammensat at den kan have indvirkning på dit helbred, det er da i den grad fantastisk.  

 

Få al den næring du har brug for, med lethed

Hvordan skal det bruges og hvordan kan du få al den næring du har brug for. Da vi alle er forskellige og har forskellige forudsætninger for hvordan vores krop er/har det, kan vi jo ikke garantere dig at du bliver udødelig eller sygdomsfri, men vi kan garantere dig for at din krop vil få det bedre end før du begyndte på bruge alle disse superfoods. Så kom endelig igang.

Vi kan nøjes med at tilføje flere salater og grøntsager til vores kost, men bekymring over kvaliteten af fødevarer der er dyrket på en mineralsk udtømt jord, gør superfoods et mere intelligent valg, og de fleste af disse naturlige og økologiske superfoods er virkelig nemme at tilføje til dine nuværende spise rutiner.

 

Leg med din mad! Vores vigtigste råd er; UDFORSK, og EKSPERIMENTER! 

Alle oplever disse naturlige super fødevarer på deres egen måde, så prøv at brug dem til alle former for måltider og snacks. De kan drysses over din salat, blandes i din brødblanding, i din morgengrød eller give et ekstra pift til dine juices og smoothies. Der skal ikke meget til, så det er faktisk så nemt som det står beskrevet her.

Vær kreativ, være åben, og tænk både i og uden for boksen. At lege med maden er faktisk ret så sjovt og en sikker måde at skabe din helt egen magiske smag!

Fremtidens læger vil ikke ordinere medicin. De vil få deres patienter til værdsætte deres kroppe, spise rigtigt og interessere for, hvad der forårsager sygdomme, og hvordan man forebygger dem
— Thomas Edison (1847 - 1931)

Lad dette være starten på en bevidsthed om hvordan vi igennem maden, kan fordre vores krop med fødevarer der har en stærk sundhedsfremmende og helende virkning, og på den måde kan undgå sygdomme.

 

 

Vores favoritter; det er ikke en liste baseret på hvilke superfoods der har højeste indhold af antioxidanter, vitaminer og mineraler, men bare vores favoritter.

Da ordret superfood efterhånden er lidt misbrugt til markedføringsformål, kan det være en jungle at finde rundt i hvad man skal vælge. Så vi håber, at du vil sætte pris på vores omhyggelige udvælgelse af naturlige og økologiske superfoods. Du kan være sikker på at hver eneste pulver, bær og planteekstrakt her har en utrolig høj koncentration af vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytokemikalier, eller en kombination af alle disse sundhedsmæssige næringsstoffer der kan øge din sundhed!

Gojibær: Indeholder alle de essentielle aminosyre kroppen skal bruge, samt 22 spormineraler. De er utrolig rige på C-vitaminer og dermed også på antioxidanter. De styrker immunforsvaret, styrker hjertet, stabiliserer blodtrykket. Kan indvirke positivt på din søvn.

Chia frø: Indeholder 20% omega 3, hvilket er mere end laks, det er utrolig godt for hjerte og hjerne. De indeholder 20% procent protein, mere kalcium end mælk og mere jern end spinat. Desuden indeholder de mange kostfibre som er godt for fordøjelsen og udrensning af kroppen. Rig på antioxidanter, vitaminer og mineraler.

Lucuma pulver: Indeholder 14 essentielle sporstoffer, herunder er det utrolig rigt på calcium, magnesium og fosfor. Derudover er det fyldt med kostfibre og vitaminer. Det har en positiv indvirkning på aldringen af din krop, er antiinflammatorisk, og god støtte ved sårheling.

Maquipulver: Indeholder A- og C-vitaminer, jern, calcium og en utrolig højt indhold af fytokemikalier, hvilket gør dem virkelig gode antioxidanter. Det menes at de har en positiv virkning ved antiinflammatoriske sygdomme, diabetes, fordøjelsen, hæmmer aldringen, og cancer.

Baobabpulver: Er utrolig rig på C-vitaminer, magnesium, calcium, jern og kobber. Det menes at have positiv indvirkning på huden, afgiftningsprocesserne, blodomløbet mm.

Hampeproteinpulver & Hampefrøskaller: Indeholder 45% protein, 10% omega-fedtstoffer, 20% kostfibre og 20 forskellige aminosyrer. Positiv indvirkning på fordøjelsen, muskulaturen, blodsukkeret mm.     

Brændenældemel: God kilde til vitaminer, mineraler, særligt jern, og klorofyl. Har en positiv indvirkning på inflammatoriske sygdomme, immunsystemet, blodmangel, afgiftningsprocesser, stimulerer mælkeproduktionen hos ammende kvinder mm.

Spirulinapulver: Spirulina er en kultiveret mikroalger. Det er en af de højest kendte proteinkilder på jorden da det indeholder 70% komplet protein. Undersøgelser har vist, at spirulina kan hjælpe med at kontrollere blodsukkeret og cravings. Dermed et vigtigt tilskud til diabetikere.

Hvedegræspulver: Fantastisk kilde til klorofyl, A-, B- og C-vitaminer. Indeholder alle essentielle aminosyre, calcium, magnesium mm. Har en positiv indvirkning på afgiftningsprocesserne, hjælper mod toksiske belastninger i kroppen. Klorofylet i hvedegræs har en fantastisk evne til at rense og danne blod.

Tørrede morbær: Rig på antioxidanter, C vitamin, B vitaminer og K-vitamin, derudover en god kilde til jern, mangan og magnesium. Har en positiv indvirkning på immunsystemet, blodsukkeret, udrensningsprocesser, blodtrykket, huden mm.

Acai pulver: Acai bærerne menes at have det højeste antioxidant niveau. Derudover er de en god kilde til jern, calcium, fibre og A-vitamin. Menes at have indvirkning på inflammatoriske sygdomme, allergier, hjertekar sygdomme, cancer og andre sygdomme relateret til oxidativt stress.

Rå havtornsaft: Højt indhold af C-vitaminer og dermed antioxidanter. Undersøgelser viser at de har indvirkning på diabetes, hjertekarsygdomme, inflammatoriske sygdomme mm.

Rå kakaonibs & rå kakaopulver: Fantastisk kilde til antioxidanter, magnesium, jern samt andre mineraler. Derudover er de en god kilder til fibre og protein. Har en god indvirkning på blodomløbet, ved muskel og menstruations smerter.

Yacon sirup: Kulhydraternerne i Yacon sirup er lageret som FOS(frutooligosaccarider) der ikke optages af kroppen. Det betyder at det ikke påvirker blodsukkeret. FOS er et prebiotika, der forbedre din tarmflora og dermed også dit immunsystem.

Bipollen: Indeholder 40% protein. Det menes at være et af naturens mest nærende og komplette fødevare på grund af sammensætningen af alle de næringsstoffer kroppen har brug for.

Manukahonning MGO: Naturens antibiotika. MGO Manuka Honning er den eneste 100% naturlige fødevarer, der har en stærk antibakteriel og antiviral aktivitet på grund af tilstedeværelsen af Methylglyoxal(MGO), det dannes i naturlig form i nektar af blomster fra Manuka Busken. Det er MGO indholdet, der adskiller Manuka honning fra almindelig honning.

Kokosvand: Kokosvand er 100 % rå og uforarbejdet vand fra økologiske, grønne kokosnødder. Kokosvand har en evne til at rehydrere kroppen efter f.eks. fysisk aktivitet såsom løb, styrketræning m.m. Indeholder vitaminer og mineraler, som er godt for kroppen og særlig elektrolytbalancen.

 

Køb dine superfoods her