Din fordøjelse skal være en fornøjelse

Din fordøjelse skal være en fornøjelse

Hvordan passer jeg på min fordøjelse?


Tro det eller ej - Martin og jeg mødte hinanden på en tarmskylningsklinik i København. Jeg var indehaver af en tarmskylningsklinik, og Martin var på udrensning.

Det har vi grinet meget af siden ... Men det interessante er, at vi faktisk mødte hinanden, fordi vi begge var ret enige i, at fordøjelsen er en af de vigtigste områder, når vi taler sundhed - og sågar skønhed. Der er ikke noget, der giver flere rynker end forstoppelse!

Da vi mødte hinanden for snart 13 år siden, var der ikke mange, der var enige med os i, at din sundhed sidder i tarmen. Sidenhen er der skrevet bunkevis af bøger KUN om det område. Og vi er stadig fuldkommen enige - din fordøjelse SKAL fungere for, at du kan fungere optimalt.

Det at du har det godt, hænger ulæseligt sammen med din fordøjelse. Fordøjelsen er en af organismens vigtigste funktioner og kroppens største energisluger.

 

Hvad er tegn på en dårlig fordøjelse?

 • Forstoppelse - du bør komme på toilettet mindst én gang dagligt og gerne mere.

 • Meget luft i maven og føler dig konstant oppustet.

 • Ofte ondt i maven (vær opmærksom på om det er fysisk eller psykisk).

 • Ildelugtende afføring.

 • Hård afføring og sidder længe på toilettet.

 • Diarré og løs mave.

 • Halsbrand og sure opstød.

 • Blod i afføringen (opsøg straks din læge).

 
Rødbede

Test, hvor god din fordøjelse er

Fungerer din fordøjelse optimalt, så forlader det, du spiser dig inden for 17-20 timer.

Går der kortere tid, kan du ikke nå at optage næringen fra maden.

Går der længere tid ligger maden typisk for lang tid i tyktarmen med risiko for, at fødevarerne går i forrådnelse, og der opstår en flora af dårlige tarmbakterier.

Du kan tjekke, om din fordøjelse er god, med “rødbedetesten”: Spis en portion rødbeder, fx revet som salat eller ovnbagte, og hold øje med, hvornår dit store toiletbesøg bliver rødbedefarvet.

 

Hvad er god fordøjelse?

 • Din afføring bør være noget a la en blød banan.

 • Du bør gå på toilettet mindst 1 gang dagligt - gerne 1-3 gange.

 • Du skal generelt ikke mærke noget til din mave.

 • Din afføring er stort set lugtfri.

 • Du er sund og raske og føler dig veltilpas både fysisk og psykisk.

 

Pas godt på din mave

Jeg plejer at sige, at fordøjelsen under normale omstændigheder lægger beslag på omkring 70 pct. af kroppens arbejdskraft. De resterende 30 pct. bruger vi på at leve af det, som de 70 pct. høster. Derfor er det også super vigtigt, at fordøjelsen ikke tager mere energi end højst nødvendigt, men det gør den netop, hvis den ikke fungerer ordenligt. Det er et problem for rigtig mange mennesker. Tænk på hvordan du sagtens kunne bruge den energi, som en god fordøjelse kan frigive.

Fordøjelsesproblemer er en folkesygdom. I vores del af verden skyldes de som regel, at vi har for travlt og lever for usundt. Mange indtager så store mængder kød, fedt, salt, sukker, alkohol og mad med skadelige tilsætningsstoffer, at der kommer for meget affald og skidt i den del af kroppen, der skal rydde op inden i os.

Det er en udbredt misforståelse, at kroppens evne til selvrensning og til at holde sig selv kørende er nærmest uendelig. Rigtig mange mennesker forventer, at kroppen fungerer automatisk, selv når de ikke er gode ved den og belaster den med for meget og for usund mad og drikke. For ikke at tale om stress, tobak, alkohol, søvnmangel, ftalater, medicin, kemikalier og luftforurening, som kroppen jo også skal tage sig af.

 
De rigtige supper kan have en healende effekt på fordøjelsen

De rigtige supper kan have en healende effekt på fordøjelsen

Kroppens hovedopgave er at fordøje det, du spiser og drikker og trække energi og næring ud af det. Det er et kompliceret apparat, den holder i gang. 

Vejrtrækningen skal køre, hjertet skal pumpe, og lever, nyrer, lunger og hud skal filtrere og rense. Cellerne skal fornys konstant. Ilt skal sendes med blodet rundt. Og affaldsstoffer, kemikalier, medicin og gift fra forurening skal udskilles. 

Skulle kroppen kunne alt det og mere til uden at blive overanstrengt? Uden at få hjælp? Nej, og det vil du opdage i det øjeblik, du giver den en pause. 

Du vil lynhurtigt kunne mærke, at du får mere energi – at du faktisk orker meget mere af det, du gerne vil.
Jeg ved, hvordan det er at have en træt krop, for det får jeg, når jeg har spist usund mad i længere tid. Jeg sover dårligt, vågner træt og er stiv i kroppen.

Et klart signal for mig er, når mit kaffeforbrug stiger kraftigt og mine toiletbesøg lugter. Et “stort” toiletbesøg lugter ikke, hvis fordøjelsen er i orden, og kroppen er i balance.

Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort. At rydde op efter 10, 20 eller 30 års mere eller mindre usund livsstil kan tage lang tid, men i det øjeblik du går i gang med din første udrensningskur, er du godt på vej.

Det fundamentale formål med detox, udrensning, juicekur, juice retreat osv. er at få fordøjelsen til at fungere optimalt. Bare fordi hundredtusinder af andre danskere døjer med fordøjelsen behøver du jo ikke gøre det.

Den diæt du lever af under en optimal udrensning er letfordøjelig, og da 60-80 pct. af din energi normalt bliver brugt på at fordøje, bliver der automatisk frigivet ressourcer, som kroppen kan bruge på at regenerere og reparere gener som uren hud, ubalance i hormonsystemet, oppustethed, ømme led og sener, hovedpine, gigtsymptomer, fordøjelsesgener m.v. 

Når du faster i en til fire dage, giver du kroppen fuldstændig ro til at genfinde balancen og helbrede sig selv.

Læs også: Udrensning af kroppen - boost din energi

 
pic2cc.jpg

Konkret får du optimale betingelser for at bekæmpe oppustethed, forkert svampeflora i tarmsystemet, irritabel tyktarm. Du styrker dit immunforsvar, bekæmper forstoppelse, forbedrer din evne til at optage næring, udskiller affaldsstoffer, øger afføringens transittid, normaliserer afføringen – den skal hverken være hård eller tynd. Afføring bør være blød som en banan, og antallet af den slags toiletbesøg bør være minimum en gang dagligt – og gerne samme antal gange som du har hovedmåltider.

Hovedparten af de fødevarer, du ikke må spise under en udrensning som eksempelvis “Den fede faste”, har kroppen svært ved at håndtere og bruger for mange kræfter på at fordøje.

Ved at give tarmsystemet lettere fordøjelig kost får kroppen mulighed for at genfinde den naturlige balance, som vi er født til at have.

Sådan kan du hjælpe din fordøjelse NU
 

En udrensningskur kan være en kickstart til en bedre fordøjelse. Du vil kunne mærke forskel allerede efter få dage. 

Og vil du lynhurtigt i gang, har vi allerede kogt supperne for dig.

 
 
Den fede faste sender din fordøjelse på ferie, så den kommer fit tilbage

Den fede faste sender din fordøjelse på ferie, så den kommer fit tilbage