Glutenallergi symptomer: Alt du skal vide om gluten

Photo by Vima/iStock / Getty Images

Du kender garanteret følelsen af at have spist en pizza med masser af ost på:

Man bliver træt og sløv i kroppen, maven bliver rund som en fodbold, og man begynder at prutte.

Det skyldes ikke kun de tømmermænd, der forårsagede lysten til pizzaen, men også den gluten der er det hvedemel, der danner bunden i pizzaen.

Pssst...!
Zennie fik et nyt liv, da hun udelukkede gluten fra hendes kost.
Hvis hun i ny og næ får spist en bolle eller andet med gluten, får hun som konsekvens hovedpine, oppustethed, tudser i halsen og rømmer sig, og så hæver hun op i hele ansigtet.


Hvad er gluten?

Gluten er et protein, som findes i korntyper som fx hvede, spelt, rug og byg. Især hvede har et højt indhold af gluten, og jo højere indholdet af gluten er, jo mere elastisk bliver dejen, når den æltes.
 

Hvad gør glutenallergi og glutenintolerance ved din krop?

Hvis du, med glutenintolerance (også kaldet cøliaki) eller glutenallergi indtager kornproteinet Gliadin, reagerer dit immunforsvar i tyndtarmens slimhinder. Reaktionen gør, at overfladearealet i tarmen trækkes sammen, hvilket nedsætter kroppens evne til at optage næringsstoffer og kan såvel medføre "leaky gut" eller hullet tarm.

Og det kan have store helbredsmæssige konsekvenser på sigt.
 

Hvad er symptomerne på glutenallergi eller glutenintolerance?

Symptomerne på glutenallergi eller glutenintolerance kommer ikke fra den ene dag til den anden. De kommer ofte snigende over lang tid. Det kan starte med diarré, oppustethed, træthed, hovedpine, migræne, tristhed.

De typiske tegn på at du har glutenintolerance eller glutenallergi er diarré, vægttab, vægtøgning, vand i kroppen, luft i mave, oppustethed, mavesmerter, udmattethed, blodmangel og knoglesmerter. Det kan ofte være symptomer man i første omgang ikke forbinder med glutenallergi eller intolerance. Forsøg at udelukke gluten 100% over en periode og bemærk hvordan du har det.


Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om glutenallergi eller -intolerance?

Er du syg og har alvorlige symptomer, bør du altid opsøge din læge!

Det kan være svært at diagnosticere. Men hvorfor ikke gå den helt simple vej - din krop lyver jo aldrig. Forsøg at udelade gluten 100% over en længere periode. Du kommer ikke til at mangle næring, bare fordi du udelader gluten - det kan sågar være du optager din anden næring endnu bedre

Din krop vil med stor sandsynlighed belønne dig med mere energi, vægttab, bedre fordøjelse, en smertefri krop og måske vil det have positiv indflydelse på evt. allergi, eksem og andre hudproblemer.

Den bedste til at mærke din krop er dig selv. Stol på dine symptomer.

Hvor findes gluten?

  • Hvedemel

  • Fuldkornshvedemel

  • Grahamsmel

  • Durumhvede

  • Sigtemel

  • Hvedeklid

  • Hvedekim

  • Hvedekerner

  • Mannagryn

  • Semulje

  • Bulgur

  • Couscous

  • Spelt

  • Urhvede

  • Emmer

  • Enkorn

  • Rugmel

  • Rugkerner

  • Meget havregryn

  • Rigtig mange færdigretter, saucer, supper, pølser, pålæg (læs altid varedeklarationer)

Liste på produkter, der kan "gemme" sig gluten i er lang.

Disse produkter indeholder gluten

  • Babymad

  • Bagepulver

  • Brød, alle slags også knækbrød Buddingpulver

  • Bouillon

  • Chokolade (specielt de billige)

  • Chips

  • Dressinger

  • Franske kartofler Fromagepulver Færdigretter

  • Idealmel / saucejævner

  • Is

  • Kager, kageblandinger, kagecreme samt kakao/chokolade

  • Karry

  • Kartoffelprodukter, frosne Kiks

  • Ketchup

  • Leverposteg

  • Marinader, morgenmadsprodukter, pasta produkter

  • Pålæg

  • Pølser

  • Remoulade

  • Ristede løg

  • Sauce og saucepulver Sennep

  • Slik

  • Soya sauce

  • Supper

  • Vafler

  • Æbleskiver Ø

Er gluten usundt?

Mange mennesker reagerer negativt på gluten: maven bliver oppustet, man bliver træt og sløv, og nogle får dårlig fordøjelse i form af hård mave eller diarré. Nogle er ligefrem allergiske overfor gluten.

Glutenintolerence kaldes også cøliaki, og lider man af det, vil indholdet af gluten påvirke tarmsystemet meget negativt ved at ødelægge slimhinden i tyndtarmen, og dermed gøre det umuligt at fordøje maden. Lider man af glutenallergi, skal man i sagens natur helt undgå at spise gluten. Symptomerne vil herefter forsvinde og slimhinderne i tarmen vil begynde at fungere normalt igen.

Vil du være glutenfri?

Har du problemer med fordøjelsen i det hele taget, kan det også være en god idé helt at udelade gluten fra kosten i en periode og se hvilken effekt, det har.

Vi ser det ene overraskende resultat efter det andet, når vores klienter og gæster udelukker gluten i blot 7 dage, fordi de er på vores udrensning eller med os på retreat (se datoer for næste retreats).

Det er lidt besværligt, men heldigvis ikke umuligt at undgå gluten.

Der findes ikke gluten i ris, soja, solsikkefrø og majs. Havre indeholder fra naturens hånd heller ikke gluten, men bliver normalt dyrket og malet i nærheden af hvede og rug, og kan derfor alligevel indeholde gluten. Boghvedemel, kartoffelmel, johannesbrødkærnemel, birkes, tapioka, quinoa, arrowroot, sago og polenta indeholder heller ikke gluten.

Nogen tror, at spelt ikke indeholder gluten, men det er ikke tilfældet. Dog indeholder det ikke lige så meget gluten som hvede, så måske reagerer du ikke på det. Prøv dig frem.

Nogle bagere bager glutenfrit brød, og glutenfrie melblandinger fås i helsekosten og de fleste velassorterede supermarkeder. Du kan også købe glutenfri melblanding på www.allergikost.com

I en snæver vending kan det være rart med en skive knækbrød, og der findes flere typer glutenfri knækbrød på markedet – også uden mælk. Af morgenmadsblandinger kan puffede ris, cornflakes den sunde eller specielle glutenfrie myslier bruges. Der findes glutenfri havregryn.

Du kan bl.a. finde glutenfri økologisk chufa knækbrød i vores webshop sammen med mange andre glutenfri produkter.

Vi ønsker, at gøre en glutenfri livsstil så let, som muligt for dig.

Er glutenfrie produkter sunde?

Vi er ikke fan af de mange færdige glutenfrie produkter der findes på markedet. De er fyldt med tilsætningsstoffer, majsmel og sukker.

Vores bedste bud er at bage selv af noget økologisk glutenfri mel. Med andre ord: SPIS NATURLIG MAD!

Du kan få masser af inspiration i vores bøger DEN FEDE FASTE og REN (SELV) KÆRLIGHED MED SUPER BOWLS.


Ren selv Kærlighed med super bowls
Alle opskrifter et glutenfrie

Alle opskrifter et glutenfrie