Har vi alle mangel på D-vitamin?

 

D-vitamin er blandt kroppens vigtigste vitaminer!

D-vitamin har en stor betydning for vores helbred og velvære!

D-vitamin er blandt andet nødvendig for at kroppen kan optage calcium og fosfor fra tarmen, hvilket er vigtig for knoglesundheden. D-vitamin er en stor medspiller i forebyggelsen af mange sygdomme herunder almindelige forkølelse og influenza, men også langt alvorligere sygdomme som kronisk inflammation, gigt, sklerose, diabetes, hjertekarsygdomme, psoriasis, depression, infektioner og cancer med mere. 

Det er anslået at mere end 60% procent af befolkningen mangler D-vitamin, og mange uden at være klar over det. Blandt børn i skolealderen i nordeuropa formodes dette tal at være så højt som 90 %. Disse tal er meget skræmmende og kan have alvorlige konsekvenser, da de viser øget risiko for de ovenstående kroniske og alvorlige lidelser.

De danske anbefalinger lyder på 10 mikrogram pr. dag for mænd og kvinder op til 70 år, men en gennemsnits dansker får kun omkring 1/3 gennem kosten. Med den livsstil vi har med mange indendørsaktiviteter samt en lang vinterperiode, er det ikke svært at forstå, hvorfor så mange er i D-vitaminmangel.

 

Skal vi have 17,5 gange mere D-vitamin end før antaget?

Nyere undersøgelser viser at danskerne bør have 17,5 gange mere D-vitamin end myndighederne i dag anbefaler. Forskerne er nogenlunde enige om, hvor højt niveauet af D-vitamin i blodet skal være, nemlig over 20 nmol/L, for at undgå mangel. Men det optimale niveau ligger omkring 50-70 nmol/L.

I følge forskere fra Creighton University og UC San Diego, er 175 mikrogram en mere realistisk dosis for at være sikker på, at alle når over de 50 nmol/L i blodet. Dette vil kræve kosttilskud i helt andre mængder end det der gives i en almindelig vitaminpille. Forskere fra universiteterne i Alberta og Edmonton i Canada, kom frem til et helt andet resultat ved gennemgangen af undersøgelserne. Deres beregninger viser at indtaget skal helt op på 222 mikrogram for at sikre på, at 97,5 procent af befolkningen får over 50 nmol/L i blodet.

Konklusionerne fra undersøgelserne lyder: “med de nuværende anbefalinger på 15 mikrogram (de amerikanske anbefalinger, 10 mikrogram i danmark) når vi ikke målet om at forhindre sygdomme og øge knoglesundheden.

 

De daglige anbefalinger har store konsekvenser

De daglige anbefalinger kan altså have store konsekvenser for folkesundheden. Højere niveauer af D-vitamin i blodet blandt den danske befolkning kan potentielt forebygge kroniske lidelser, der på verdensplan tager flere end 1 million menneskeliv årligt. Blandt andet ses der ca 60% mindre risiko for visse cancerformer hos kvinder, såfremt deres D-vitamin niveau i blodet overstiger de 70 nmol/L. 

 

Solen er den bedste kilde til D-vitamin

sol-er-den-bedste-D-vitamin-kilde

Mens sollys er den bedste måde at optimere dit D-vitamin niveau på, forhindrer vinter og indendørs arbejde samt skole, de fleste af os fra at få nok sollys på kroppen til at danne vitaminet. Desuden gør brugen af solcreme det også umuligt for kroppen at få nok sol. Det formodes at solcreme med en faktor på 8 eller derover, nedsætter kroppens dannelse af D-vitamin med 90%. Solen producerer 6 gange mere D-vitamin i lys hud frem for mørk hud, hvilken betyder at vi danner mindre af vitaminer jo brunere vi bliver. 

Ved 30 minutters solbadning om sommeren danner huden op til 500 mikrogram D-vitamin, men kun hvis man ikke anvender solcreme, ved solpåvirkning kun på arme, ben og ansigt dannes der på 20 minutter ca. 5 mikrogram. Vi kan i løbet af sommeren opbygge et lager i leveren der kan holde op til 3 måneder. Derfor er det også værd at overveje at tage tilskud fra august til maj, hvor solen i Danmark ikke har så meget kraft. 

Hvor mange af os kender ikke til vinterdepression, konstante sygeperioder med influenza og forkølelser i vintermånederne, mon ikke dette også har en sammenhæng med de lave D-vitamin niveauer vi har, når kroppens lager er blevet brugt?

Hvor findes D-vitamin i kosten?

D-vitamin findes blandt andet i fede fisk, særligt i laks, i fiskeleverolier, fedtholdige mælkeprodukter, æggeblomme, lam, kalv og avocado. Men det er umuligt at spise sig til tilstrækkeligt med D-vitaminer, hvorfor det altid vil være fornuftigt at tage tilskud, særligt for os på de nordlige breddegrader, samt at nyde solen og dennes energi når den endelig er fremme og kraftfuld.

Da D-vitamin dannes af kolesterol i kroppen er det i særlig grad vigtigt med tilskud, til alle dem der tager kolesterolnedsænkende medicin.

Nyd solen og sommeren med måde, for meget sol kan også have konsekvenser for din sundhed