Hvad er yoga godt for?

Hvad er yoga godt for?

Yoga er en gammel hinduistisk disciplin, der har eksisteret i over 5000 år. Det er en praksis med forskellige kropsstillinger, meditation og varieret åndedrætsstyring.

Ordet yoga betyder 'union'.

Der er op til 100 forskellige typer yoga træning, der varierer i intensitet og metode, men næsten alle vil omfatte det grundlæggende i åndedrætsøvelser og simpel meditation, såvel som varierende stillinger, der strækker sig og bøjer forskellige muskelgrupper.

 
Så hvorfor er yoga så godt?
Her har du de 10 vigtigste grunde til, at yoga næsten er et MUST!

Yogatræning har virkelig mange sundhedsmæssige fordele.
Læs med og forstå hvorfor!
 

Yoga øger muskelstyrke og tonus

Den, der praktiserer yoga, er faktisk ret stærk. Selv om ideen om yoga er rolige bevægelser, smidighed og udstrækning, er det mere en ide i samfundet, at kun at pumpe jern og en tung kardiovaskulær træning vil give dig muskelstyrke. Men den kontrol, der er nødvendig i de forskellige kombinationer af yogastillinger, eller når du bruger stropper, bolster og bolde i yoga øvelser, er lige så styrkende som vægte, fordi du med yoga ofte holder din egen kropsvægt. Med regelmæssig yoga træning, og at være i stand til at holde dig i yoga positioner, vil du styrke musklerne i din core, ryg, arme og ben.

Yoga øger fleksibiliteten

Yoga øger din fleksibilitet. Yoga strækker i de mest væsentlige muskler og jo mere du strækker, jo længere bliver de. Nogle vil mene, at en stram muskel er en vred muskel. Udstrækning og smidighed kan forlænge muskulaturen og har dermed en meget gavnlig og positiv effekt på kroppen. Det frigør spændinger og øger blodgennemstrømning, reducerer risikoen for hovedpine eller stress og øger dit bevægelsesområde. Yoga øvelserne overbelaster ikke musklerne, da det primært handler om gentagelse og kontrol. Med regelmæssig praksis vil du med sikkerhed og forbavsende hastighed se forbedring i din fleksibilitet.

Yoga hæver dit energiniveau

Hvis du er lav på hormonet Cortisol, så er du lav på energi. Hvad der er så imponerende ved yoga, og især den yoga som kombinerer yogaøvelser med åndedrætteknikker, er, at det faktisk kan være med til at øge cortisol niveauerne, hvilket reducerer træthed. Når du strækker og styrker musklerne og masserer dine indre organer, udskiller du toksiner fra kroppen og dermed øger du dit energiniveau straks. Dine celler bliver iltet og kroppen føles nærmest som “genoplivet” og ny.

Yoga øger din koncentrationsevne og får dig til at tænke klarere

Når du dyrker yoga og mediterer. kræver det, at du koncentrerer dig om din vejrtrækning. Denne proces med at observere dit åndedræt, beroliger dit sind og gør dig mere mentalt afslappet. Som et resultat af denne mentale stabilitet, øger du din hukommelse og kan dermed lagre flere oplysninger. Du behøver blot at meditere et par minutter hver morgen, og det vil resultere i en bedre koncentration hele dagen.

Ved at reducere mental stress og fysiske spændinger, kan vi huske lettere og have mere organiserede tanker. Forbedret kognitiv funktion sker, når vi er i stand til at rydde vores sind. Med udgangspunkt i fred og ro, er vi i stand til at bruge vores mentale faciliteter mere effektivt. Alt i alt ved at reducere mental stress og fysiske spændinger gennem daglig yogapraksis, vil du være i stand til at tænke skarpere og have mere organiserede tanker. Det behøver ikke være mere end 15 minutter dagligt alt i alt.

 
 

Yoga gør dig gladere

Kun 15 minutter med yoga om dagen kan ændre din hjernekemi og forbedre dit humør.

Blot et par få yogaøvelser i din daglige rutine kan gøre dig til en følelsesmæssigt stærkere og lykkeligere person. En nylig undersøgelse har vist, at praktiserende regelmæssig yoga og meditation resulterer i højere serotoninniveauer (lykkehormonet).

Den samme undersøgelse viste, at længervarende yoga-praktikere har mere masse i hjernens områder, der er forbundet med tilfredshed. En anden undersøgelse har vist, at hjernens gamma-aminobutyriske (GABA) niveauer er højere efter at have dyrket yoga. Højere GABA-niveauer er forbundet med lavere niveauer af depression og angst. Så blot 15 minutters yoga om dagen begynde at ændre din hjernekemi og forbedre dit humør. What´s not to like?

Hvad er yoga godt for?

Yoga reducerer stress

Restorativ og afslappende yoga kan berolige både din krop og dit sind.

Mange arbejdspladser tilbyder nu frokost-yoga-sessioner, fordi det har vist sig, at yoga er en fantastisk stress buster. Enhver yoga-øvelse, selv en kort daglig en af slagsen, bør bestå af tre elementer; selve øvelsen, vejrtrækningen og meditation.
Undersøgelser har vist, at de mennesker, der regelmæssigt praktiserer alle tre elementer, bedre er i stand til at regulere deres hjertefrekvensvariation (HRV). Dette betyder generelt, at deres hjertefrekvens er lavere, hvilket giver kroppen mulighed for at reagere på stress på en mere fleksibel måde.
Kæmper du med så meget stress, at det holder dig vågen om natten? SÅ LÆS MED HER! Undersøgelser har vist at daglig yoga kan reducere eller endda helt forhindre søvnløshed! Hvis du oplever søvnløshed, er rolige restorative yogaøvelser (asanas eller stillinger) dem du skal opsøge. Disse længerevarende stillinger berolige både din krop og dit sind.

Yoga styrker din vejrtrækning

Et dybt og roligt åndedræt er en vigtig del i al yoga praksis. Yogiske åndedrætsteknikker (også kaldet pranayama) fokuserer på at kontrollere vejrtrækningen og trække vejret dybt helt fra bughulen i maven og helt op til toppen af lungerne.

Disse metoder vil få dig til at føle dig mere afslappet og afbalanceret og vil hjælpe dig med at møde dagen med tillid og ro. De har også nogle gode “bivirkninger” - herunder øget lungekapacitet og volumen (den samlede mængde luft, dine lunger kan holde på én gang). Du kan benytte dig af disse teknikker dagligt eller når det er nødvendigt i det daglige liv. De kan hjælpe dig med at holde roen i nødsituationer, tænke klarere i stressfulde situationer, og de kan hjælpe med at reducere smerte.

Yoga forlænger din levealder

Som du ved, vil daglig yoga hjælpe dig med at øge dit fitnessniveau, regulere din puls, reducere stressniveauet og gøre dig til en lykkeligere person. Alle disse elementer kan tilføje værdifulde år til dit liv.

Det er også kendt, at yoga reducerer risikoen for hjertesygdomme, og det reducerer tempoet i din vejrtrækning, der har været direkte forbundet med længere levetid. Nylige undersøgelser har vist, at meditationselementet i yoga kan hjælpe med at forsinke aldringsprocessen ved at beskytte telomererne (caps) i slutningen af vores kromosomer.

Yoga hjælper med vægttab

Blot en blid yoga-øvelse sætter gang i din forbrænding og hjælper dig dermed til at forbrænde fedt.

Du behøver ikke at gå til Hot Yoga eller være i stand til fri hovedstand, eller på anden måde være ekstrem yogaudøver for at tabe dig ved yoga. En daglig blid yoga-øvelse vil sætte skub i forbrændingen og vil hjælpe med at forbrænde fedt, hvilket naturligt fører til vægttab. Daglig yoga kan også hjælpe med at genoprette hormonbalancen i din krop, som kan normalisere din kropsvægt.

Niveauer af cortisol - hormonet, der frigives som reaktion på stress og lavt blodsukker, sænkes, hvilket fører til mindre overspisning. Daglig yoga styrker også den overordnede kropsfornemmelse og hjælper dig med at håndtere ubehagelige følelser mere konstruktivt, frem for at undertrykke disse følelser med mad og drikke. Du bliver med andre ord bedre til at lytte, forstå og respektere din krops signaler.

Yoga giver “mindfulness”

Med andre ord: du øger din opmærksomhed med yoga.
Yoga og mindfulness går hånd i hånd. Når du praktiserer yoga, vil du flytte din bevidsthed til de fornemmelser, tanker og følelser, der ledsager en given yogastilling. Denne bevidsthed vil bringe sindet tilbage til nu´et - hovedformålet med mindfulness - hvor vi kan mærke glæde og være fokuseret.
Øvelse i mindfulness har vedvarende fysiske og psykologiske fordele, der er meget i overensstemmelse med fordelene ved yoga. Du vil føle dig mere rolig og afslappet og mindre stresset og angst. Du vil opleve højere niveauer af energi og entusiasme. Du vil øge din selvtillid og selvindsigt.

Er der nogen undskyldning for ikke at finde yogamåtten frem?

Ellers så hjælper vi gerne med en kick-start til yoga på et af vores retreats. Yoga er en fast del af morgenrutinen på alle vores retreats - af samme årsager som alle de ovennævnte!
Og du behøver ikke at have dyrket yoga før, for at kunne deltage. Yoga er for ALLE!

Hvad er yoga godt for?