Juice tips - få saftige & smagfulde juice

Sådan presser du juice

Vi har samlet alle vores egne juiceerfaringer sammen til nogle tips og tricks, der kan være nyttige for et succesfuldt udbytte både på juicekur og når du juicer i hverdagen.

 

Tips & tricks med saftige resultater

  • Start din juicemaskine et par sekunder, før du begynder at komme frugt og grønt i. Motoren skal lige have en chance for at komme godt i gang og dermed give dig det bedste udbytte.

  • Lad også juicemaskinen køre et par sekunder, efter at du har juicet det sidste frugt og grønt. Det sikrer, at du får de sidste dyrebare dråber med.

  • Du må ikke overfylde din juicer. Det kan de fleste juicemaskiner ikke tåle. Så put lidt i ad gangen, og vær tålmodig. Det skal nok komme ud, men det kan tage lidt tid at presse især de hårde grøntsager som rødbede, kål, pastinakker og andre skønne sager.

  • Vask, og snit alle ingredienser, inden du går i gang. Ellers skal du bare stoppe undervejs, og det er ret irriterende.

  • Drik din juice straks! Jo friskere, jo bedre, og jo flere vitaminer bevarer du i den. Du vil hurtigt opleve, at juicen begynder at ændre farve, når den får lov at stå. Det er, fordi ingredienserne begynder at oxidere. Det gælder især æbler. Juice der skal opbevares, skal være i en lufttæt beholder, gerne lystæt og på køl. Den friske juice har bedst af at blive drukket maks. 24 timer efter, den er presset, men er du i tidsnød, kan en korrekt opbevaret juice holde sig på køl i to døgn.  Vores anbefaling er, at du presser dine friske juicer mindst to gange i døgnet, så længe du følger en juicekur.

  • De lækre juicer er lige så gode, når du ikke er på kur. Så drik dem gerne hver eneste dag, men husk at frisk juice bør indtages på tom mave. Hele pointen er jo, at du får masser af vitaminer og mineraler indenbords, og at du får mest ud af dem, men hvis du har mad i din mave i forvejen, forhindrer du kroppen i hurtigt at optage de gode næringsstoffer fra juicen. En god tommelfingerregel er at vente mindst to timer efter et måltid, inden du drikker en juice og vente 20 minutter efter at have drukket en juice før du spiser et måltid.

  •  Juicer (og smoothies) er fødevarer og skal faktisk tygges. Det er vigtigt, fordi du på den måde blander juicen med spyt, der indeholder vigtige fordøjelsesenzymer, som er afgørende for nedbrydningen af næringsstofferne. Så vend saften rundt i munden, eller flyt din kæbe op og ned, inden du sluger juicen – den bevægelse frigiver spyt. Få sekunder er nok.

  • Du kan forberede dine frugter og grøntsager aftenen før, hvis du skal tidligt op og hurtigt ud af døren. Vi garanterer dig for, at det er hurtigere at juice, når alt er forberedt, end det er at smøre en ostemad og lave en kop kaffe. Og hvad tror du, der giver mest næring? Du vasker, snitter og gør det hele klar. Kom alle ingredienser i en lufttæt beholder eller lukket plasticpose, og læg det i køleskabet til næste morgen. Dog skal du vide, at så snart du begynder at skære og skrælle frugt og grøntsager, begynder de også at miste noget af deres næring. Derfor er det allerbedst at skære og skrælle, lige inden du presser din juice. Men skrællede og skårne ingredienser i en lufttæt beholder er usammenligneligt bedre, end hvis alternativet er: ingen juice.

  • Kom en affaldspose i pulpbeholderen, så slipper du for at skylle og vaske beholderen, og du kan oven i købet tage pulpen i posen med ud ad døren og smide den i affaldsspanden på din vej.

  • Hvis du vil spare tid, kan du sagtens nøjes med at gøre din juicemaskine ren en gang om dagen. Vi gør det om aftenen. Om morgenen hælder vi en kande vand igennem maskinen, når vi er færdige med at presse juice og har taget pulpen ud. Og husker at stille saftkanden under tuden, så vi ikke har vand over det hele. På den måde bliver frugt og grøntsagsrester skyllet væk, og juicemaskinen er klar til at presse mere frisk juice, når vi kommer hjem om eftermiddagen.

Photo by AzmanL/iStock / Getty Images
  • Når du er på juicekur, kan du blende noget af pulpen i dine juicer, hvis du føler sult eller din mave er gået i stå. Pulpen indeholder masser af fibre og giver dermed mere mæthedsfølelse og sætter maven i gang. Efter kuren kan du bruge noget af pulpen til brød, kager, muffins, i pandekagerne eller i gryderetterne og suppen. Det er en fantastisk måde både at spare penge på og samtidig få endnu mere af alt det sunde.

  • Brug glasflasker, patentlågskrukker eller andre glasbeholdere når du opbevarer din juice. Drikkedunke af rustfrit stål eller en ny termokande kan også bruges. Det er en dårlig idé at opbevare juicen i plasticflasker, da plastic kan afgive kemikalier til den ellers så sunde juice. For at undgå at juicen oxiderer for hurtigt kan du komme stanniol uden på glasflaskerne, så de bliver lystætte. Fyld flaskerne helt op til toppen, så der ikke er noget luft i flasken. Det giver den bedste holdbarhed.

  • Pres ikke juice af de grønne gulerodstoppe og skær også toppen af rabarberstænglerne. De indeholder stoffer, som kan virke giftige i kroppen.

  • Pas på sten fra frugterne. Skulle du forsøge dig med ferskner, blommer og andre lækre sommerfrugter med sten, så sørg endelig for at få stenen ud af frugten, før du presser. Selv for en stærk maskine er en hård sten for voldsom.

  • I langt de fleste tilfælde sidder der masser af god næring i det grønne, så vask og skyl grundigt, men pres og blend gerne alt med. Jordbærtoppe og roetoppe er fx meget nærende. Det eneste, du skal undgå at presse med, er gulerodstoppe og rabarbertoppe.

  • Put isterninger i din juice. Det gør den frisk og kold og endnu mere læskende at drikke.

  • Ønsker du en lidt cremet “smoothie-konsistens”, kan du altid blende din juice med en banan eller en avocado.

  • Milkshakes laver du på mandelmælk. Når du er på juicekur, skal du helt undgå mælkeprodukter. Hold dig til hjemmelavet mandelmælk lavet på økologiske mandler eller den økologiske usødede version fra supermarkedet.

  • Nogle frugter og grøntsager egner sig ikke til at komme igennem din juicemaskine. De giver for det første alt for lidt saft, og de vil klistre hele din juicemaskine ind i mos i stedet for juice. De uegnede frugter og grøntsager skal blendes i stedet. 

  • Prøv dig frem med ingefæren. Den er ret frisk i smagen og for mange også meget stærk. Derfor anbefaler vi, at du prøver dig frem i begyndelsen, så juicen ikke bliver for stærk.

  • Overvej, hvad du har brug for, hvis du skal købe ny juicepresser. Der findes fx maskiner med stort indføringshul, så du ikke behøver at skære råvarne i små stykker. Overvej også om du skal betale lidt ekstra og få dig en slowjuicer, hvor der ikke kommer så meget ilt til juicen – så kan den holde sig frisk længere.