Immunsystem booster - Tag på 3 dages faste

Undersøgelse viser at faste i blot tre dage kan regenere hele immunforsvaret, selv hos ældre har forskere fundet et gennembrug beskrevet som "bemærkelsesværdigt". 

 
02_diet.jpg
 

Selvom fastende kostvaner er blevet kritiseret af ernæringseksperter for at være usundt, tyder ny forskning på, at ved at faste så kick-starter man stamcellerne til at producere nye hvide blodlegemer hvilket bekæmper infektion.

Forskere ved University of Southern California siger, at opdagelsen kunne være særlig gavnlig for personer hvis immunsystemer er beskadiget, såsom kræftpatienter på kemoterapi.

Det kan også hjælpe de ældre, hvis immunsystem bliver mindre effektivt når de aldre, hvilket gør det sværere for dem at bekæmpe helt almindelige sygdomme.

Forskerne siger, at faste "fastgør en regenerativ knap", der beder stamcellerne om at skabe helt nye hvide blodlegemer som regenererer hele immunsystemet. ”Den giver OK for stamceller om at gå videre og begynde at sprede og genopbygge hele systemet," sagde prof Valter Longo, professor i gerontologi og biologiske videnskaber ved University of California. Yderemere sagde han "Den gode nyhed er, at kroppen slap af med de dele af systemet, som kan være beskadiget eller gammelt, de ineffektive dele, under fasten." 
"Hvis du starter med et system, der er stærkt beskadiget af kemoterapi eller aldring, kan en faste bogstavligt talt være med til at generere et nyt immunsystem."

Vedvarende faste tvinger kroppen til at bruge depoter med glukose og fedt, men bryder også en betydelig del af hvide blodlegemer ned.

Under hver faste inducerer denne udtømning af hvide blodlegemer ændringer, som udløser stamcellebaseret regenerering af nye immunsystemceller.

I et forsøg blev forsøgspersoner bedt om at faste to til fire dage i løbet af en seks måneders periode. Forskere fandt ud af at et langvarigt faste forløb også reducerede enzymet PKA, som er forbundet med aldring og et hormon, der øger kræftrisiko og tumorvækst.

"Vi kunne ikke forudsige, at langvarig faste ville have en sådan bemærkelsesværdig effekt i at fremme stamcellebaseret regenerering af det hæmatopoietiske system," tilføjede Prof Longo.

"Når du faster, forsøger systemet at spare på energien. En af de ting det kan gøre for at spare på energien, er at genbruge mange af de immunceller der ikke er nødvendige, især dem som kan være beskadiget," sagde Dr. Longo.

"Hvad vi bemærkede i vores forsøg både med mennesker og dyr var, at antallet af hvide blodlegemer gik ned ved langvarig faste. Når de begyndte at spise normalt igen, kom blodcellerne tilbage. Vi begyndte at undre os over hvordan det hang sammen?"

At faste i 72 timer beskytter også kræftpatienter mod kemoterapiens toksiske virkning.

"Mens kemoterapi reder liv, forårsager det også væsentlig skade på immunsystemet. Resultaterne af denne undersøgelse tyder på, at det at faste kan mildne nogle af de skadelige virkninger som kemoterapi giver," siger medforfatter Tanya Dorff, adjunkt i klinisk medicin ved USC Norris Comprehensive Cancer Center og Hospital. "Der kræves flere kliniske undersøgelser og et sådan diætindgreb skal kun gennemføres under vejledning fra en læge."

"Vi undersøger muligheden for, at disse virkninger kan anvendes på mange forskellige systemer og organer- ikke kun immunsystemet," tilføjede Prof Longo.

Men nogle britiske eksperter var skeptiske over for forskningen.

Dr. Graham Rook, emeritus professor i immunologi ved University College London, sagde, at undersøgelsen lød "usandsynlig".

Chris Mason, professor i regenerativ medicin hos UCL, sagde: "Der er nogle interessante data her. Det ser ud til, at ved at faste så reduceres antallet og størrelsen af cellerne og ved at indtage føde efter 72 timer skete der en ændring. Det kunne potentielt være godt fordi det ikke er så lang tid der fastes, at det ville være alvorligt skadeligt for nogen med kræft. Men jeg tror, at den mest fornuftige vej fremad ville være at syntetisere denne effekt med medicin. Jeg er ikke sikker at faste er den bedste idé. Det er bedre at folk spiser regelmæssigt."

Dr. Longo tilføjede: "Der er slet ingen beviser for at faste er farligt, men der er stærke beviser på at det er gavnligt. Jeg har modtaget e-mails fra hundredvis af kræftpatienter, der har kombineret kemo med faste mange ovenikøbet med hjælp fra onkologerne. Hidtil har flertallet rapporteret at det går rigtig godt, og kun få har rapporteret nogle bivirkninger, herunder besvimelse og en midlertidig stigning i levertal. Det er klart, at vi skal afslutte de kliniske forsøg, men det ser meget lovende ud. "

Kilde: Telegraph.co.uk
Oversat af Kropsinstituttet.