De mest stillede spørgsmål til faste og udrensning

De mest stillede spørgsmål til faste og udrensning

Går du og overvejer en fastekur? Måske har du en masse spørgsmål der trænger sig på inden du føler dig klar til at komme igang? Der er ikke noget vi hellere vil, end at støtte dig og give dig svar på alt det du måtte søge.

Få vores svar på de mest stillede spørgsmål fra vores mange klienter der har været gennem vores faste og udrensningsforløb.

Hvorfor er det godt at udrense sin krop?

Fordi vores organer ofte er på overarbejde, da vi generelt spiser for meget, forkert og får for mange usunde fødevarer. Herunder kunstige tilsætningsstoffer og sødemidler, sukker, hvede, kaffe, alkohol og så videre. Dertil lever mange af os en travl, stresset hverdag, som også påvirker kroppens organer. Udrensning er godt, fordi din krop har brug for en pause. Den får ro og mulighed til at genfinde sin balance, som er sygdomsfri, energifyldt, glad, let og harmonisk både fysisk og mentalt.

Er det svært at være på faste- og udrensningskur?

Bestemt ikke, men det er en beslutning, du skal træffe. Den kan for nogle være svær. Følger du Den fede fastes anvisninger, får du støtte og hjælp hele vejen og kommer let gennem din udrensning. Du skal træffe din beslutning om udrensning ud fra kærlighed til din krop og ikke betragte det som et offer, hvor du tænker: Åh nej, nu må jeg ikke dit og dat. Betragt det som et eventyr, hvor du inviterer dig selv og din krop på en indre spa-rejse.

Taber jeg mig ved at udrense og faste?

Det kommer an på, hvor længe du udrenser, hvor meget du trænger til at tabe dig, og hvordan du spiser i forvejen. Typisk vil du på 24 dage tabe tre til seks kg, alt efter dit behov for vægttab, og om du er mand eller kvinde. Mænd taber sig i gennemsnit lidt mere end kvinder. Det vil ofte være overskydende væske, fedt og en lille smule muskelmasse. Du vil lynhurtigt kunne se på appelsinhud og overarme, at væsken forsvinder. Bulerne i bindevævet forsvinder, bl.a. fordi du ikke får gluten og gærprodukter. Jo mere du motionerer – alt med måde og ikke under fasten – jo mere fedt smider du. 

Er det dyrt at udrense?

Det kan måske opfattes som dyrt, hvis du plejer at købe det billigste af det billige. Så kan du se på det som en investering at fylde skabet med lækre og økologiske varer af høj kvalitet. Det interessante er regnestykket, du kan gøre bagefter: Hvis jeg trækker mine mange små udgifter til café-besøg, kage, kebab, pizza, fem drinks og en flaske rødvin, jeg nyder i en weekend, fra regnskabet og ganger det op, hvis jeg er på udrensning i næsten en måned, giver det overskud. For ikke at tale om de penge, jeg bruger på pålæg, kød og slik. Og sodavand og juice … Usund livsstil kan godt være dyr.

Er det frygteligt at faste?

Det kan det være, hvis du begynder uden at have forberedt dig og springer nedtrapningsperioden over. Så er det både usundt og et chok for kroppen.

Følger du principperne i fx Den fede faste, vil du altid kunne gennemføre fasten. Tag en beslutning om, at du ikke vil tygge mad i op til fire dage – kun drikke den. Under selve fasten gælder det om at forkæle sig selv mest muligt: Gå i sauna, tag en skøn middagslur, nyd naturen, få massage eller en ansigtsbehandling, mediter og gør det, du finder mest forkælende for krop og dit sind. Så vil du få en fantastisk faste!

Kan familien være med?

Rungende højt “NEJ”. Børn skal ALDRIG faste. Gravide og ammende mødre bør heller aldrig hverken udrense eller faste. Det må vente…

Men hele familien kan bestemt være med på nedtrapnings- og optrapningsdiæten. Det er ganske enkelt naturlig sund vegansk mad! Det vil kun være godt og sundt for alle. Også for dine børn. Alle har godt og gavn af ned- og optrapningskosten. Den kan du på nær enkelte justeringer leve af resten af livet. Du kan jo altid tilberede et stykke kød eller fisk ved siden af til børnene og de familiemedlemmer, der stritter imod. Du behøver ikke at køre en dobbelt kostplan. Det ville være en skam for både din tid, økonomi og familiens sundhedstilstand. Vi tillader os at gætte på, at trænger du hårdt til en udrensning, så gør resten af familien det med stor sandsynlighed også. Prøv at lokke dem helt eller delvist med.

Hvorfor renser kroppen ikke sig selv?

Det gør den da også, heldigvis. Vi har en lever, to nyrer, lunger, tyktarm og sågar huden, som alle er organer på konstant arbejde for at udskille, bearbejde og hjælpe os med at omsætte alt det, vi putter indenbords. Vores organisme er konstrueret til at håndtere skidt. Udfordringen ligger i, at vi får flere og flere uønskede affaldsstoffer gennem industrielt forarbejdet mad, forurening, medicin, stress og s. videre. Man skulle tro, at vi blev klogere med årtierne, men meget tyder på, at jo bedre vi som samfund bliver til at tjene penge, jo dårligere bliver vi til at passe p. os selv. Statistikkerne taler for sig selv: Aldrig har så mange taget så meget medicin, haft så meget stress, drukket så meget og spist så meget fedt og sukker.

Er udrensning og faste ikke bare en ny dille?

Nej, tværtimod. Udrensning og faste er blevet benyttet af en lang række kulturer op gennem verdenshistorien, men har måske aldrig været mere aktuel. Udrensning og fastekure er populære lige nu, og der bliver skrevet meget om dem, men behovet for at gøre noget alvorligt ved sine kostvaner og hjælpe kroppen til at blive sundere er så stort, at vi mener, udrensningskure med faste burde være en integreret del af samfundets håndtering af folkesundheden.

Får jeg nok proteiner af udrensningskosten?

Du kan med lethed få dit daglige proteinbehov dækket gennem quinoa, linser, bønner og kikærter kombineret med korn, ris, spirulina og rugrugbrød. Du kommer ikke til at mangle næringsstoffer af nogen art. Spis varieret og lidt af det hele. Spis ikke kun avocado og riskiks i 20 dage, som en af vore klienter gjorde. Brug opskrifterne og find inspiration til selv at eksperimentere.

Hvad gør jeg, når udrensningen er slut?

Du begynder med at være megastolt af dig selv. Du har taget en udfordring op og gennemført et projekt, som kan være startskuddet for både dig og din familie til et sundere og mere bevidst liv. Under dine udrensningsdage har du forhåbentlig fået inspiration til nye madvaner, mærket, hvad rigtig kost kan gøre for din krop og dit energiniveau og måske også hørt nogen sige: “Hvor ser du godt ud.”

Det i sig selv kunne give dig lyst til at fortsætte ad den sunde bane. Vores forslag er at bygge videre på de nye vaner, du har fået. Det kunne være, at kaffe, soda- og saftevand for fremtiden ofte eller altid bliver erstattet af vand eller friskpresset juice. Der kommer måske betydelig flere grøntsager på bordet nu. Du har måske lyst til at indlede dagen med et glas vand med citronsaft. Små skridt bliver til store forandringer på sigt. Mærk efter, og gør det, du kan mærke er rigtigt for dig.

Kan jeg passe mit arbejde, mens jeg er på kur?

Sagtens. Du vil opleve, at du får mere energi undervejs i kuren og sover bedre. Gå bare på arbejde, som du plejer.

Fastedagene kan være anderledes. Det er forskelligt, hvad folk foretrækker. Nogle vil helst arbejde for at undgå at mærke sulten. Andre foretrækker at være alene, putte sig under dynen og passe godt på sig selv. Lyt til dig selv og respekter dine behov. Ikke to mennesker er ens – husk, at du er unik. 

Kan jeg få det dårligt undervejs?

Afhængigt af hvor meget du har svinet din krop til, reagerer du med forskellige symptomer. Nogle mærker ikke noget, andre oplever ubehag de første dage. Det er typisk hovedpine og træthed, som varer de første en til tre dage – kroppens brok over ikke at f. sine “fix” kaffe og sukker. Udslæt og eksem kan forværres i starten for så at forbedres. På samme måde med urenheder i huden. Du risikerer også oppustet mave, da din mave måske har behov for at vænne sig til bønner og masser af grøntsager. En slags falsk influenza ses en gang imellem og mest hos kvinder. Den gør hurtigt over. Forandring af kropslugt, belægninger på tungen og dårlig ånde kan også forværres i starten for derefter at gå væk. Det kan sagtens tænkes, at du kommer igennem kuren helt uden symptomer. Det betyder ikke, at du ikke har renset ud.

Hvad, hvis jeg tager receptpligtig medicin?

Det skal du blive ved med. Er du på receptpligtig medicin, vil vi anbefale dig at tale med din læge, inden du går i gang. Langt det meste medicin fungerer stadig efter hensigten med den ændrede kost, men der findes enkelte typer medicin – bl.a. blodtryksnedsættende medicin, som ikke virker, som det skal, når du pludselig spiser mange flere grønne grøntsager. Spørg derfor din læge, om det er okay for dig at faste, inden du gør i gang.

Kommer jeg til at mangle næringsstoffer under fasten?

Nej, for din krop er indrettet til at håndtere, at du ikke får mad. Faste er en fysiologisk tilstand, hvor kroppen indstiller sig på at skulle ernære sig fra sine egne reserver. Den vil autolysere sit eget væv for at tilføre alle celler de nødvendige næringsstoffer. Autolyse er en proces, hvor cellerne bliver fordøjet af deres egne enzymer. Autolysen er centralt styret. Derfor vil kroppen sørge for først at nedbryde celler eller væv med mindst værdi, det vil sige fedtdepoter, nydannet væv osv. og beskytte de vigtige organer imod nedbrydning. Autolysen er et kendt og velbeskrevet fænomen i naturen, og den fungerer lige s. godt hos mennesker, som den gør hos dyr, planter og lavere organismer. Når kroppen indstiller sig på indre ernæring, opstår der mekanismer, der sørger for effektiv udnyttelse og genbrug af næringsstoffer.

Hvor tit må jeg faste?

De fleste kan sagtens gennemføre fire fastedage i en 24-dages kur to eller flere gange om året. Du bør dog maksimalt faste 14 dage i træk. ønsker du af sygdomsmæssige årsager at faste over længere perioder, skal du altid opsøge professionelle fasteklinikker. Til gengæld ville du godt kunne faste en eller to dage hver uge. Kroppen har brug for ro til at kunne udføre sit naturlige selvforstærkende arbejde. Det vil en fastedag i ny og næ give dig. Alternativt kan du forsøge dig med periodisk faste, som er en lidt mildere udgave af faste, men enormt effektivt.

Jeg ryger og kan ikke holde op nu. Nytter det så at gå på fastekur? 

Du kan udrense uden at stoppe med at ryge, men jeg vil helt klart anbefale dig at forsøge at stoppe rygningen i de dage, du ønsker at være på kur.

Under alle omstændigheder bør du ikke ryge under fasten, men hvis det er umuligt for dig at holde dig fra smøgerne, må du være forberedt på, at de kan smage rædsomt og give dig ubehag. Afhængighed af tobak, alkohol og andre stoffer kan forsvinde efter tre til fire dage med faste. Giv det en chance og se, hvad der sker. Du bliver overrasket over, hvor let det er.

Jeg kan dårligt undvære kaffe – må den være koffeinfri?

Nej. Du skal ikke drikke kaffe under udrensning. Hold dig væk fra almindelig kaffe, koffeinfri kaffe, kornkaffe, og hvad der ellers findes. Nyd en skøn urtete eller en frisk juice. Det er spørgsmål om nogle dage, så er din afhængighed væk. Ville det ikke være skønt? Et vigtigt formål med udrensning og faste er at ændre vaner. Din afhængighed af sukker, hvidt brød og kaffe forsvinder som dug for solen.

Kan jeg spise hovedpinepiller, mens jeg er på kur?

Nej, hold dig væk fra alle former for smertestillende medicin. Brug din hovedpine til at lytte til din krop. Den vil fortælle dig noget.