Sådan holder du den rigtige syre-base balance i din krop
Hvorfor er syre-base balancen så vigtig?
Syre-base balancen er nødvendig for vores krop, hvis vi skal forblive i en helbredsmæssig optimal tilstand og undgå livsstilssygdomme.
Alle organer i vores krop har en pH-værdi med en vis ”bufferzone”. F.eks. skal vores levers pH-værdi ligge mellem 5 og 6, og vores mavesæks mellem 2 og 5. Vores blod derimod skal altid ligge på pH-værdien 7,4.
Hvis kroppen bliver for sur, ”ofrer” organerne og knoglerne sig og afgiver nogle af sine basiske mineraler for at kompensere.
Vores liv og helbred afhænger af kroppens evne til at opretholde en optimal pH-værdi. Dette kaldes ”homeostase”. Men hvad sker der, hvis homeostasen opretholdes på bekostning af knogler, nervesystem og organer?
Symptomer på et surt indremiljø
Osteoporose opstår på grund af manglende muskelopbyggende træning og oversyring i kroppen.
Og ved et for surt indremiljø begynder kroppen at trække basemineraler ud af nervecellerne - ligeledes i et forsøg på at vedligeholde kroppens pH-værdi. Vores nervesystem begynder nu at lide, og vi mærker en forringelse af vores mentale klarhed. Vores hjerne begynder at arbejde langsommere, vi kan ikke længere koncentrere os, og vores energiniveau bliver lavt.
Også mange gigtpatienter oplever jævnligt, hvordan indtagelsen af en forkert og syreholdig kost med det samme kan forværre gigtsymptomerne.
Ovenstående er altså alle typiske symptomer hos mennesker med for meget syre i kroppen, og de giver et billede af, hvorfor den basedannende, iltholdige kost bestående af frugt og grønt er så uhyre vigtig – sammen med rigelig væske selvfølgelig.
Kosten er en af de mest indflydelsesrige faktorer i forhold til syre-base balancen.
En god tommelfingerregel om den optimale kostfordeling
Videnskabelige undersøgelser viser, at en optimal kostfordeling består af 80 procent basedannende føde og 20 procent syredannende, hvilket er en udmærket hovedregel, så længe vi samtidig er opmærksom på, at vi alle har forskellige behov og kropslige reaktioner.
Udrensning er vigtig
Hvis du ønsker at fortsætte dit daglige indtag af syreholdige drikke- og fødevarer, så giv i det mindste dig selv et mini-break.
Giv din krop og dit sind en chance for at få renset ud.
Husk at spise mørkegrønne bladgrøntsager som spinat, broccoli, grønkål og tang, der indeholder kalcium, magnesium, jern og klorofyl.
Klorofyl er det basiske og afgiftende grønne pigment i planter, som omdanner sollyset til energi ved hjælp af fotosyntesen. Dets kemiske opbygning ligner opbygningen af menneskets røde blodlegemer hæmoglobin, og kaldes derfor også for ”plantens blod”
Hvordan holder jeg min krop i syre-base balance?
Spis frugter og grøntsager – gerne de mørkegrønne og grønbladede af slagsen
Drik masser af vand
Drik juice af frugt og grøntsager – specielt grønne juicer
Spis økologisk
Spis lune misosupper
Spis kun til du er 80 % mæt
Hold en ugentlig juice-fastedag for at optimere kroppens udrensning
Træk vejret langsomt og dybt flere gange om dagen
Sørg for at få frisk luft hver dag
Motioner hver dag
Stræb efter følelsesmæssig balance
Tænk positive tanker og optimistiske tanker
Grin og smil – det smitter af både på andre og indvendigt i kroppen
Bevar troen (ikke mindst på dig selv) og håbet
Lev dit liv med et minimalt stressniveau
Skab nære, tillidsfulde relationer
Omgiv dig med kærlighed
Sådan tester du din syre basebalance
Hvordan tester jeg min syre-base balance? Er et spørgsmål, vi ofte får.
Syre-base balancen i en person kan bedst vurderes på spyttets pH-værdi, men gerne sammenholdt med urin pH og kostvaner samt livsstil i øvrigt.
Spyttets pH er mere konstant end urinen og derfor et meget bedre udtryk for, hvordan miljøet er i din krop. Værdien skal gerne ligge på 7,4-7,6, for at der er ligevægt. Så høj en pH ses ikke så tit, oftest ligger den på 6,8-7,2.
Urinens pH ændres temmelig meget i løbet af døgnet - morgenurinen giver det bedste billede, efter måltiderne bliver den mere basisk
I blodet skal pH være 7,38-7,42, og inde i cellerne er det noget lavere, nemlig 7,0.-7,2.
Syre/affaldsstofophobninger forekommer, når en person igennem mange år har en større "indtagelse" af syredannende faktorer i sit liv, end kommende er i stand til at regulere ved hjælp af sit indre og ydre miljø.
Du kan købe strimler til at teste din pH værdi på apoteket.
Syre-base balance i fødevarer
Fødevarers surhedsgrad siger ikke direkte noget om deres syre-base-dannende egenskaber, faktisk er det næsten omvendt proportionalt. Dvs. at sure frugter og bær er stærkt basedannende, hvis de ellers er plukket modne.
pH-værdien i frugt varierer fra citrons 1,9 til dadlens 6,3, i grøntsager er variationen fra surkål med 3,5 til kartofler 5,8. Og de er alle basedannende.
Frø og korn ligger omkring 6,0-6,3, og animalia mellem 5,6 og 6,9, og de er alle syredannende.
Generelt vil vi sige, at det optimale er at indtage ca. 80% basedannende og 20% syredannende fødevarer, men det er meget afhængigt af konstitution, alder, problemområder, graden af frisk luft og motion.
Basedannende mad
GRØNTSAGER
Hvidløg
Asparges
Fermenterede grøntsager
Brøndkarse
Rødbeder
Broccoli
Blomkål
Kål
Gulerødder
Rosenkål
Selleri
Bitter salat
Chlorella
Agurk
Aubergine
Grønkål
Kålrabi
Salat
Svampe
Løg
Ærter
Peber
Græskar
Havtang
Spirulina
Squash
Spirer
Natskyggegrøntsager
Krydderurter
Rodfrugter
Persillerod
Spiselige blomster
Mælkebøtte
Kartofler
FRUGT
Æbler
Abrikoser
Avocado
Banan
Cantaloupe melon
Kirsebær
Blåbær
Solbær
Dadler og figner
Vindruer
Grapefrugt
Lime
Citron
Honningmelon
Clemmentiner
Appelsiner
Pærer
Ananas
Alle bær
Tomat
Vandmelon
Tropiske frugter
Nektarin
PROTEIN
Valleprotein
Yoghurt
Kyllingebryst
Hytteost
Mandler
Kastanier
Tofu
Græskarkerner
Hørfrø
Solsikkefrø
Nødder
Spirrede frø
Hirse
ANDET
Æbleeddike
Bipollen
Lecithin granulat
Probeotika
Grønne juicer
Grøntsagsjuicer
Friskpresset frugtjuice
Upasteuriseret mælk
Mineralvand
Grøn te
Alkaline vand/ioniseret vand
Urtete
Mælkebøttete
Ginsing te
SØDESTOFFER
Stevia
KRYDDERIER
Kanel
Karry
Ingefær
Sennep
Chilli peber
Havsalt
Miso
Tamari
Alle urter/krydderier
ORIENTALSKE GRØNTSAGRER
Wakame
Nori
Shitake
Maitake
Kinaradisse
Reishi svamp
Umeboshi
Mælkebøtterod
Syredannende mad
ANIMALSK PROTEIN
Oksekød
Karpe
Muslinger
Fisk
Lam
Hummer
Hjertemuslinger
Østers
Kammuslinger
Rejer
Laks
Tun
Kalkun
Svinekød
Vildtkød
PASTA (HVID)
Nudler
Spaghetti
Macaroni
Og alle andre hvide pastaformer…
ANDET
Vineddike
Hvedekim
MEDICIN OG KEMI
Apartame og alle kunstige sødemidler
Al medicin
Pesticider
Herebicider
ALKOHOL
Øl
Vin
Hedvin
Hård spiritus
Cider
BØNNER OG BÆLGFRUGTER
Sorte bønner
Kikærter
Grønne bønner
Kidneybønner
Linser
Røde bønner
Sojabønner
Sojamælk
Hvide bønner
Rismælk
Mandelmælk
Pintobønner
Limabønner
FEDT OG OLIER
Avocadoolie
Majsolie
Olivenolie
Sesamolie
Solsikkeolie
Rapsolie
Hampfrøolie
Hørfrøolie
Saflorolie
Svinefedt
FRUGT
Tranebær
KORN
Riskager
Hvedekager
Boghvede
Majs
Quinua
Ris – alle typer
Rug
Byg
Spelt
Kamut
Hvede
Hampfrømel
Amaranth
MÆLKEPRODUKTER
Ost, ko
Ost, ged
Ost, får
Mælk
Smør
Æg
NØDDER OG SMØR
Cashewnødder
Brazilnødder
Peanuts
Peanutsmør
Pecannødder
Valnødder
Tahin
Kilde: Tony Robbins/life academy