Hvordan påvirker din kropsholdning dig og dit helbred?

Læs hvorfor følelsen af at være høj og rank kan snyde din hjerne til at føle dig mere sikker, og hvorfor din smartphone-afhængighed kan gøre dig deprimeret.

 
Hvordan påvirker din kropsholdning psyken?
 

Næste gang du føler dig trist og deprimeret, skal du være opmærksom på din kropsholdning. Du kan sandsynligvis blive trist ved blot at sidde med din nakke og skuldre buet frem, og hovedet kigger ned.

Selvom det er rigtigt, at du sidder på denne måde, fordi du er ked af det, er det også sandt, at du er ked af det, fordi du sidder på denne måde. Denne filosofi, kendt som “kropserkendelse”, er ideen om, at forholdet mellem vores kropsholdning og psyke løber begge veje. Det betyder, at vores sind påvirker den måde vores krop reagerer på, men også vores krops form udløser vores sind.

Hvad er en korrekt kropsholdning?

Den bedste måde at måle det på er, at mærke hvordan kroppen egentlig har det? Har den smerter? Skriger den efter omsorg og hjælp? Og husker du at lytte til dens signaler? Er kroppen blevet en stiv gammel fætter, der hæmmer dig i de ting du gerne vil? Som de siger i yogaens verden: Du er reelt set ikke ældre end din rygsøjle. Så længe den er ung, smidig og uden smerter - så holder du dig ung!

En rank holdning når du står, går og sidder fortæller mere end 1000 ord. Den fortæller en masse om dig på det ubevidste plan. Er du stolt og selvsikker, eller kommer du krybende langs panelerne. Er du glad indeni, eller bærer du på sorg og smerte, som ikke er blevet forløst?

 
Hvordan påvirker din kropsholdning dig og dit helbred?
 

Og hvad betyder det at have en ret kropsholdning?

Det betyder som regel en sund, glad og smertefri krop. Mange af de smerter, som vi næsten acceptere som normaltilstande, påvirkes af måden du behandler og bevæger din krop på:

 • Stiv lænd

 • Musearm

 • Dårlig ryg

 • Spændingshovedpine

 • Migræne

 • Belastede skuldre

 • Spændt nakkemuskel

 • Tennisalbue

 • Sanseforstyrrelse

 • Iskias problemer

 • Vejrtrækningsproblemer

 • Problemer med humøret og energien

 
Hvordan påvirker din kropsholdning dig og dit helbred?
 

Hvorfor får vi en dårlig kropsholdning?

Det kan der være mange årsager til.

Vi kan sidde forkert. Forkerte arbejdsstillinger, smerter ét sted i kroppen, som gør vi trækker skævt og kompencerer et andet sted.

Det kan være en øvelse blot at lære at sidde rigtigt på en stol! Men i disse iPad og smartphone tider, er vi måske endnu mere udfordret end tidligere. Vi bruger kroppen fysisk mindre, sidder stille på job og bruger time efter time med at kigge nedad i en skærm og kan få ondt i håndled og tommeltot ved at skulle skrive på de små skærme. Nakke- og rygproblemer er noget vi ser i større og større grad hos de unge og helt ned til de små børn. Og den udfordring skal vi tage alvorligt.

Bevægelse, motion og måske endnu mere tidsrestrektion på de små elektroniske banditter er vejen til både en sundere kropsholdning, men også meget gladere mennesker. Det er faktisk rigtig svært at være møj sur og samtidig lave glad motion.

Og vi ønsker alle det bedste for vores børn. Vi kan vælge om vi vil give dem nogle gode vaner med sig i livet, eller vi vil indkode en masse dårlige, de så kan bruge resten af livet på at afkode igen.


Kan din kropsholdning påvirke dit humør og sindsstemning?

Ja da! De to ting hænger unægteligt sammen! Vi kan ikke bare koble hovedet fra kroppen - den går ikke. Vi bliver nød til at indse, at det hele hænger sammen og alt påvirker alt. Uden undtagelse.

En sjov lille øvelse der kan laves med hele familien:

Hvordan påvirker din kropsholdning dig og dit helbred?
 1. Stil dig i den mest triste position du kan komme i tanke om. Nakken bøjet forover, skuldrene hængende frem, mundvigene nedad - lad det hele hænge trist, trist, trist. Og råb så mens du holder fast i den triste kropsholdning: JUHUUUUU… JUHUUUUU…
  Hvad skete der? Var det svært? Normalt er det stort set umuligt at juble og samtidig lade kroppen fortælle at den er trist.

 2. Modsat kan du nu prøve at stå som en vinder på OL skamlen. Rank, stolt, hovedet højt og brystkassen løftet og rank. Smil i hele ansigtet - alt strutter af glæde, tilfredshed og stolthed. Og sig så med allerstørste overbevisning: ØØØVVV ØØØVVV ØØØVVV, som om du har tabt alt, hvad du ejer og har.
  Hvad skete der? Var det svært? Næsten umuligt, ikk? Hvilken indflydselse har ens kropsholdning på psyken? Det blev ret tydeligt, ikk?

 

Hvad kan jeg gøre for at få en sundere kropsholdning?

Der er rigtig mange ting vi selv kan gøre for at forbedre vores kropsholdning - heldigvis. Det drejer sig meget om at få indarbejdet nogle nye vaner i hverdagen.

 1. Dyrk motion og bevæg dig

 2. Sørg for sunde arbejdsstillinger

 3. Øg din opmærksomhed på din kropsholdning

 4. Yoga strækker ud, styrker musklerne og øger din smidighed

 5. M:A:M træning (Movement And Mobility træning) arbejder med alle dine led, som påvirker både kropsholdning, smidighed og mobilitet

 6. B:A:M Body all Mind behandling kan afhjælpe gener, smerter og stivhed og få gang i kroppen igen. Denne behandlingsform beskæftiger sig også med de underliggende problemstillinger der kan være skjult for bevidstheden.


Ret ryggen, kig lige frem og husk at bade dig selv i selvkærlighed - det fortjener du. Du er perfekt præcis som du er!