Skøn og smuk med ayurveda

zennie_1200.jpg
 
 
Sund, smuk og ferskenagtig hud, glød i kinderne og glimt i øjet er noget, de fleste kvinder ønsker sig, og mange investerer tusindevis af kroner i at få det.
 

Mange håber på, at evig ungdommelighed og ferskenhud fås på dåse, men smuk hud og stærkt bindevæv kommer indefra. Vores hud er et spejl af vores indre sundhed og helbred. Og den lyver aldrig. Så hvordan giver vi den de bedste betingelser for at stråle – ayurveda har svaret. Her får du ayurvedaens 15 bedste bud på at blive den smukkeste udgave af dig selv.

 
 

Spis masser af frugt og grønt

Ayurvedisk hudpleje understreger også vigtigheden af en god og sund di.t. Grøntsager som asparges, gulerod, agurk, fennikel og salat anses for gode for alle de tre doshaer. Bær er samtidig fyldt med antioxidanter og andre gode sager til huden. Frugt og grøntsager forbedrer din hud, fordi de er lette, let fordøjelige og indeholder masser vand. Og din hud elsker vand. Spis så vidt muligt efter din dosha.

 

Brug krydderierne

God ford.jelse betyder god hud. Brug endelig løs af de velduftende og smagsfulde krydderier. Gurkemeje, cayennepeber, sort peber og ingefær i dine måltider fremmer fordøjelsen ved at stimulere agni (fordøjelsens ild) og fjerne affaldsstoffer fra din krop. Ren og smuk indeni – ren og smuk udenpå.

 

Spis løs af nødder og frø

Spise masser frø og nødder i din daglige kost. De er fulde af proteiner, vitaminer, mineraler, fibre og sunde fedtstoffer, og de tilfører dermed alt, hvad en sund hud og et stærkt bindevæv har brug for.

Rå og usaltede mandler, valnødder, pistacienødder, cashewnødder, solsikkefrø og hørfrø er en super lille snack. Drys hakkede nødder på din grød, eller tilsæt en teskefuld frø til morgensmoothies.

De er fyldt med gode ting og sager, men du skal ikke spise dig mæt i nødder frø og mandler, hvis du vil holde vægten.

 

Vand, vand, vand og atter vand

Det er noget af det vigtigste, og ikke kun ayurveda hævder vigtigheden af rigelige mængder vand. Det gennemvander ikke kun din krop forbedrer fordøjelsen og bekæmper forstoppelse, men det hjælper også med at fugtiggøre huden fra indersiden og ud.

Temperaturen på dit drikkevand bestemmes ofte på basis af din dosha. Nogle mennesker lader f.eks. det kogte citronvand, de får om morgenen, køle næsten af, inden de drikker det, andre drikker det med det samme.

Hvad er bedst for din type? Måske ved dit instinkt allerede, hvad der er bedst for dig? Men typisk er det, at vata drikker varmt vand, pitta har det bedst med vand, der har stuetemperatur, og varmt vand anbefales til kapha. Men uanet dosha skal du have mindst syv til otte store glas vand hver dag. Et glas citronvand om morgenen hjælper også på hudens glød.

 

Drik mindst to kopper urtete dagligt

En kop urtete giver dig de antioxidanter, du har brug for til at beskytte din hud mod skade. Du kan lave din egen ayurvediske detox- te med ingefær, gurkemeje, korianderfrø, kommenfrø og fennikelfrø. Te brygget af frisk ingefær, citron og honning kan også hjælpe med at beskytte din hud mod infektioner.

 
 

Rens huden

Det prædiker de fleste traditioner vist. Du bør rense din hud for at slippe af med toksiner, døde celler, overskydende olie og makeup.

Undgå at bruge sæbebaserede renseprodukter på dit ansigt, for de kan udtørre huden.

En af de egenskaber, som rosenvand især er kendt for, og som g.r det helt unikt, er, at det beroliger huden, og det opfrisker, opstrammer og plejer. Og så er rosenvandet fyldt med vitaminer og mineraler, der nærer huden.

Hvis du er vata-dosha, kan du bruge en blanding af rosenvand og mælk til at rense ansigtet.

Hvis du er pitta, brug kun rosenvand. Er du kapha, skyl ansigtet to gange om dagen med varmt vand for at slippe af med ekstra olie.

 

Eksfolier din hud

Scrub er en vigtig del af et ayurvedisk hudplejeprogram, hvor man bruger forskellige hjemmelavede, naturlige scrub-blandinger. Du kan pr.ve en tridoshic (passer til alle tre doshaer), der er lavet af st.dt gurkemeje, sandeltræ-pasta, kikærtemel, rosenvand og mælk. Påfør scrubben over hele kroppen og i ansigtet, og skyl det af med lunkent vand efter 10 minutter.

Hvis du er vata, kan du bruge en blanding af ris- og mandelmel blandet med lunkent vand. Kom.lk og sukker er en god scrub til pitta.

Til kapha fungerer en pasta med havsalt og honning ganske godt.

 

Bland det, du har i skabene. I ayurveda er de mest brugte ingredienser:

  • Kikærtemel

  • Friskpresset citronsaft

  • Stødt sandeltræ (kan afgive rød farve)

  • Stødt gurkemeje (farver dig gullig)

  • Mælk eller fløde

  • Yoghurt

  • Rosenvand

  • Honning

 

Fugt med olie

Ayurveda er en stor fortaler for at bruge naturlige olier til at fugte huden med. En af de nemmeste og mest naturlige måder er med en klassisk ayurvedisk oliemassage.

Til vata-hud er sesamolie, mandelolie og sennepsolie bedst. Sesamolie har mange fordele, og derfor er det en af de mest almindelige massageolier, der anvendes i ayurveda.

Til pitta-typen bruges kokosolie, olivenolie og solsikkeolie med et par dråber sandeltræ- eller lavendelolie i.

Da kapha-hud har en tendens til at være olieagtig, er det bedst at bruge olierne minimalt eller bruge ikke så fedtede olier fra f.eks. solsikke og sennep.

 

Få damp på

Ayurveda sværger til både ansigts- og helkropsdamp. Begynd altid med at smøre en olie ind i din hud for at trække affaldsstoffer ud af porerne.

Ansigtsdampning:

Kog en kande vand, og hæld det i en stor skål. Sænk dit hoved over skålen, og dæk det med et håndklæde. Træk vejret dybt, mens du nyder dampen. Du kan tilsætte et par dråber æterisk olie med din favoritduft. Damp forsigtigt i ca. fem minutter, og pas på, at ansigtet ikke kommer for tæt på det varme vand. Dup til sidst ansigtet tørt med håndklædet.

Det er de færreste, der har dampbad hjemme, men et besøg i en svømmehal, træningscenter eller spa med dampbad er fantastisk med jævne mellemrum.

 

Børst hele kroppen

Tørbørstning (garshana) er en traditionel ayurvedisk hudplejeteknik til fornyelse og opfriskning af huden. Det fremmer blodcirkulationen og hjælper kroppen med at dræne lymfesystemet. Det er optimalt at tørbørste hele kroppen, straks du står op.

Børst altid i retning mod hjertet fra fødderne og opad. Børst ben, lår, overkrop, nakke, hænder og skuldre. Vær lidt mere forsigtig på de følsomme områder som mave, armhuler og bryster. Børst i lange, rolige, cirkulære bevægelser.

Du kan købe mange forskellige typer af tørbørster, der er lige effektive, så vælg bare en, du synes om.

 

Pas din nattesøvn

En god nats s.vn er altafgørende for smuk og ungdommelig hud. En god søvn forebygger rynker og holder hele organismen sund og stærk. Det bedste ritual, du kan give dig selv, er at gå i seng kl. 22 og stå op mellem kl. 5 og 6 – gerne lige før solopgang, når det passer.

Forsøg så vidt muligt at få mindst syv timers uafbrudt søvn hver nat.

 

Træk vejret!

Ayurvedaens vigtigste skønhedsmiddel: din vejrtrækning. Den måde, du trækker vejret på, påvirker din hud. Et overfladisk åndedræt giver en bleg hud, og stress dehydrerer din hud. Hvis du trækker vejret dybt, får du en god mængde ilt rundt til alle dine celler, og det skaber smuk, glødende hud.

Den bedste måde at opretholde en naturlig rytme til vejrtrækning er at lave åndedrætsøvelser.

Og invester gerne i en næseskyller, hvis du har tendens til lidt tilstoppet næse.

 

Du skal svede!

Du kommer ikke uden om motion, når vi taler om ayurveda. Motion er en integreret del af den ayurvediske livsstil, og en daglig rutine tilpasset din dosha-type vil støtte din fordøjelse, øge din immunitet, opbygge din muskelstyrke og sætte gang i blodomløbet, så det vil kunne ses på din hud.

Yoga hjælper med at balancere vata og får dig til at svede, hvilket fjerner ama (toksiner) fra din krop. Træning fem gange om ugen er ideel, men to til tre gange om ugen er bedre end ingenting. Lidt er bedre end nul.

 

Kvit smøger, alkohol og kaffe

Det bliver svært at bevare din ungdommelige glød og glatte ferskenhud, hvis du samtidig er ryger, drikker lidt for meget alkohol og bæller kaffe dagen lang. Både kaffe, alkohol og smøger dehydrerer din hud og gør den tilbøjelig til al for tidlig aldring.

De ayurvediske læger vil til hver en tid anbefale, at du holder dig væk fra tobak, alkohol og kaffe, hvis du ønsker at være sundere og se sundere ud. Men det kommer nok ikke som nogen overraskelse for dig?

 

Detox dig smuk

Afgiftning af kroppen hvert kvartal ved årstidsskifte (forår, sommer, efterår og vinter) er en del af den ayurvediske sundheds- og skønhedstradition.

Samtidig anbefaler ayurveda en enkelt fastedag om ugen for at detoxe eventuelle ophobede affaldsstoffer og for at støtte fordøjelsen.

Har du uren hud, er det altid et tegn på ubalance i fordøjelsen. Detox er føste nødvendige skridt, herefter kosten, og så kommer hudplejen.

En stor kop detox-te dagligt er også et perfekt supplement til de andre daglige rutiner og skønhedsritualer.