4 ayurvediske opskrifter - Lav dine egne ayurvediske teer
4 ayurvediske opskrifter - Lav dine egne ayurvediske teer
Ayurvedas helbredende tradition hævder, at sundhed og velvære afhænger af vores evne til at fordøje alt, hvad vi tager ud af miljøet. Dette omfatter ikke kun håndgribelige stoffer som mad og drikke, men også vores oplevelser, følelser og indtryk, vi tager ind via vores sensoriske portaler, nemlig vores øjne, ører, næse, tunge og hud.
I Ayurveda ses et sundt fordøjelsessystem som en hjørnesten i trivsel, "siger Dr. Dinish – vores læge på vores ayurvediske retreats på Sri Lanka. Dr. Dinish opfordrer til at drikke varmt vand og varme teer hele dagen for at øge vores fordøjelseskanals ”ild” og hjælpe med at holde det kørende effektivt.
Faktisk kan det hæmme vores fordøjelse og dermed påvirke vores sundhed og helbred negativt, at drikke iskolde drikkevarer og drikke for meget til vores måltider. Det store væskeindtag bør foregå mindst 15 minutter på hver side af et måltid.
Her har du 4 ayurvediske opskrifter på teer
Ingredienserne har du med stor sandsynlighed allerede i dine skuffer og skabe?
Kanel - kardemomme te
Til Kapha-dosha
Til to kopper:
Bring 0,5 liter vand til kog. Tilsæt to kanelstænger og 5 hele kardemomme frø (en tsk pulveriseret kardemomme vil også fungere). Dæk med låg og lad den trække i 10 minutter. Kom det gennem en si og nyd den. Teen kan også brugs som ”bouillon” til at koge din morgengrød på.
Dette er en stimulerende blanding, god for Kapha. Vata kan også bruge dette lejlighedsvis. Ikke i store mængder når der er Pita overskud/ubalance.
Kommen-, koriander- og fennikelte
Til Vata-dosha
Her er en opskrift på to kopper:
Bring 0,5 liter vand til kog. Tilsæt 1 tsk. Spidskommensfrø, 1/2 tsk. korianderfrø og ½ tsk. fennikelfrø. Dæk med låg og lad dem simre i 10 minutter. Kom det gennem en si og nyd den.
Kommen og koriander er skarp og bitter. Spidskommen skaber varme og renser blodet. Koriander og fennikel virker kølende og udrensende. Fennikel reducerer også muskelspasmer. Koriander afbalancerer alle doshaer.
Denne blanding er speciel god for Vata, da det lindrer luft i maven. Pita og Kapha kan bruge dette lejlighedsvis.
Frisk mynte og appelsinskal te
Til Pita-dosha
Bring 0,5 liter vand til kog. Vask en gren af frisk mynte og riv bladene af. Tag noget af en appelsin (kun den orange del – undgå det hvide , du skal skære skrællen ret tyndt ellers bliver det bittert). Du kan også rive skrallen på et rivejern (igen kun den orange del). 1 tsk. er nok. Tilsæt både mynte og appelsinskal til kogende vand. Dæk med låg og lad teen simre i 10 minutter. Kom det gennem en si og nyd den. Du kan tilføje et par dråber rosen vand, før du serverer for en marokkansk touch. Denne te kan også serveres afkølet.
Denne te er god til Pita, da mynte har en kølende effekt.
Saffron - Lime te
God for alle doshaer
Til to kopper:
Bring 0,5 liter vand i kog. Tilsæt et par tråde af safran og saften af en halv lime. Dæk med låg og lad sidde i 10 minutter. Stamme og tjene. Tilsæt brunt sukker efter smag.
Saffron afbalancer alle doshaer. Det virker som fordøjelsesmiddel og foryngende. We like!! J Limer er sure i smagen og virker afkølende. De reducerer Vata. Skrællen er stimulerende og hjælpemidler fordøjelse.