Skønhedssøvn - Sov dig smuk med disse 6 tips

kvinder-sover-med-hovedet-på-en-pude

Skønhedssøvn har vi altid kendt til - og det virker altså!

"Godmorgen, hvor ser du godt ud", burde vi sige til os selv, når dagens første øjenkontakt fra spejlet rammer. Hvis bemærkningen ikke lige hører til de mest nærliggende, kan det være en idé at optimere din skønhedssøvn:


Undgå alle 6 ”NO GO´S”

1. Drop kaffe, røg og alkohol inden sengetid

Drop kaffe inden sengetid – faktisk gerne otte timer før sengetid. Det samme gælder røg. Hvis du ryger, skal den sidste cigaret helst være slukket fire timer inden sengetid. Alkohol får de fleste til at vende og dreje sig i sengen, og endelig giver store måltider indtaget lige før sengetid alt andet end ro - plus det sætter sig på sidebenene.


2. Overdriv ikke

Det lyder måske absurd, men kroppen lider tilsvarende meget under, for meget søvn som for lidt. 10 timers søvn er alt for meget.


3. Gør som du plejer

Rutine smager ikke af hverken skæg eller ballade. Men en fast rutine, hvor du står op på præcis samme tidspunkt hver dag gør, at du om aftenen falder i søvn det sekund, puden rammes.


4. Gør forskel på nat og dag

Skab en markant forskel på nat og dag. Drop tankerne om morgendagens deadlines. Mobiltelefon og bærbar er bandlyst i soveværelset.


5. Mørke og kulde

Lys spiller en stor rolle for dit søvnmønster. Søvnhormonet melatonin tændes om natten og slukkes om morgenen. Der skal være lyst om dagen og mørkt om natten, og derfor skal soveværelset holdes både mørkt og helst også køligt.


6. Stå op

Hvis du ligger og vrider dig ude af stand til at kunne sove – eller du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op. Læs en bog (ikke for spændende) og gå tilbage i seng, når søvnigheden igen melder sig.


Søvn - søvnbehov

Igennem de sidste 10-15 år viser alt forskning, hvor vigtigt det er, at få den rigtige mængde søvn, men også på det rigtige tidspunkt. Men hvorfor er søvn så vigtig?


Mængden af søvn

Gennemsnittet af søvn for et voksent menneske er ca. 7½ time. Nogle har behov for kun 6 timer, mens andre skal have helt op til 9 timers søvn, før de føler sig udhvilet.

Børn har behov for mindst 9 timer og gerne mere, da deres hjerne skal indlære meget mere end et voksent menneske. Det er ganske normalt, af folk har forskellige søvnbehov.

Kroppen har behov for regelmæssigt søvn, dvs. du kan ikke nøjes med lidt søvn i hverdagene og sove ekstra meget i weekenden. Prøv aldrig at have mere end én dag med for lidt søvn af gangen.


Den vigtigste søvn - søvnkvalitet

Søvnen deles ind 4 faser: 1. stadium er døs, 2. stadium er let søvn, 3.-4. stadium er dyb søvn, som er den vigtigste.

Dyb søvn får vi mest af tidligt på natten, søvnforskere har fundet ud af, at de 4 fasers søvn starter omkring kl. 22.00 og slutter ca. 02.00. Sørg derfor ALTID, at få så meget søvn som muligt på dette tidspunkt.

Søvnen i de 4 faser kaldes non-REMsøvn, dette står for Rapid Eye Movement. Når kroppen har overstået de 4 første faser begynder Remsøvnen. Dvs. kroppen (musklerne) er afslappet, mens hurtige øjenbevægelser kan ses i denne fase. Det er i denne Remsøvn, at vi drømmer meget.

Rigtig mange mennesker føler sig ikke udhvilet, når de vågner om morgenen. Vær derfor opmærksom på, hvornår du kommer i seng, og hvordan du har sovet. Søvnkvaliteten har også stor indflydelse på vores hukommelse, ringe indlæring, irritable, selv overvægt.


Søvn og sundhed

Der er flere ting, der spille ind på ens sundhed, når vi snakker søvn.

Sørg f.eks. altid for ikke, at spise mindst 2 timer før du skal sove. 80 procent af din energi går på at fordøje, og hvis du skal bruge flere timer af din dyrebare dybdesøvn på at fordøje, vil du ikke føle dig udhvilet næste morgen. Her tænkes især på kødprodukter, som virkelig kræver meget energi at fordøje.


Rynker formindskes

Rynker kan kraftigt mindskes ved at få den rigtige mængde søvn på de rigtige tidspunkter. Hudens celler regenererer om natten og især tidligt om natten.

Jo bedre cellerne er til at regenerere, jo mere fleksible bliver hudcellerne, dvs. huden bliver elastisk og trækker sig ikke sammen og giver rynker omkring øjnene.


Du sover næsten en tredjedel af livet

Du sover næsten en tredjedel af livet, og synes du, det er meget, så læs lige her, hvor mange vigtige processer der foregår under søvnen:

pige-sover

Energibesparelse: Kropstemperaturen sænkes. Hvis det derimod ikke sker – hvilket det dog bør i løbet af en god nats søvn – kan kroppens varmeregulering sættes helt ud af funktion.

Reparation: Under søvnen produceres hormoner, som bidrager til at genopbygge hjerne og krop.

Immunforsvar. Under søvnen dannes visse stoffer, som bekæmper infektioner, f.eks. i forbindelse med kræftsygdom.

Hukommelse: Manglende søvn forhindrer optimal indlæring og lagring af erindringer.

Blodomløb:God søvn bevarer blodkarrenes evne til at udvide sig og trække sig sammen.

Appetitregulering: Dårlig søvn kan være kilde til fedme. God søvn reducerer stresshormonet kortison, som regulerer appetitten. Søvnen øger desuden kroppens fedt- og sukkeromsætning.

Humør: En god nats søvn gør dig i godt humør. Fire efterfølgende nætter med kun fire timers søvn viser en hormonprofil, som er typisk for meget gamle eller deprimerede mennesker.

Muskelkraft: God søvn stimulerer kroppens muskler, så de yder optimalt.


Kilde: forskning.no