Tjek din fordøjelse med rødbedetesten

Jeg, Martin, vil betegne fordøjelsen, som en af de allervigtigste funktioner i vores krop!

Igennem mine 12 år som behandler støder jeg hver dag på folk, der ikke har en god fordøjelse.

 

Hvad er en god fordøjelse?

For det første er det tiden fra du indtager et måltid til det forlader kroppen. Det kaldes transit-tiden og burde ikke tage mere end 15 timer.

Men for rigtig mange danskere tager det 24 timer eller længere.

Prøv at forstille dig at stille din skraldepose udenfor en varm sommerdag med 30 grader og lad den stå der i 1-2 dage. Ikke en rar tanke vel?

Så forstil dig, at din tyktarm der ca. er 37 grader, skal holde på maden i et par dage. Der er virkelig grobund for en forstoppelse. For ikke at snakke om alle de affaldsstoffer, som cirkulerer rundt i kroppen, og som vores organer igen skal bruge en masse ressourcer på at bearbejde.

Sådan bliver vores immunforsvar betydelig svækket, og vi er meget mere modtagelige overfor udefrakommende sygdomme. Det giver uren hud, rynker, træthed og koncentrationsbesvær for bare at nævne nogle af bivirkningerne ved en dårlig fordøjelse.

rødbeder-på-et-bræt


Tjek din fordøjelse med Rødebedetesten

Hvis du vil teste din transit-tid, kan du lave en nem test:

  • Spis en masse rødbeder (ikke som suppe), evt. som salat eller ovnbagte. Du er ikke et øjeblik i tvivl om, hvornår de forlader kroppen igen (rød afføring). Tjek tiden og se hvordan din transit-tid er.

Kroppen bruger omtrent 80 procent af sin energi på at fordøje, og noget af det, vi mennesker har sværrest ved at fordøje, er kød.

Du kender sikkert følelsen af at blive træt, når du har spist et måltid med kød eller fed mad. Din krop bruger nemlig maksimal energi på at nedbryde og spalte maden, så den kan fordøje den.

Tænk især over, hvad du spiser i december.

Rigtig rigtig mange af os skal til en masse julefrokoster, og så er der også lige juleaften, juledag, 2. juledag osv. Vær opmærksom på, hvordan din fordøjelse og energi har det der efter måltider med meget kød og fed mad.

Læs også: Sund mad i julen: 5 tips til julen uden ekstra kilo

 

Gode råd til en bedre fordøjelse

Her kan jeg klart anbefale et kosttilskud der hedder NDS classic 10. Det er mælkesyrebakterie, som vores tarmsystem skal bruge for at genoprette en god tarmflora. Dette er også rigtig godt, hvis man har indtaget eller indtager penicillin, antibiotika eller anden hård medicin, der kan skabe forstyrrelser i fordøjelsen flere måneder efter indtagelsen. Et andet produkt der er godt er Vita Biosa.

Du kan købe NDS-Probiotic classic i vores webshop her: NDS probiotic classic

Det nemmeste og billigste råd er, at drikke ekstra meget vand, når du er til julefrokost eller andre arrangementer med fed mad. Det giver også væsentligt færre tømmermænd dagen efter.

En anden måde du kan teste, om du har en god fordøjelse er om det lugter efter et toiletbesøg af de store. Hvis det lugter, er det tegn på at maden allerede er gået i forrådnelse.