Hvad er sund morgenmad? Få ideer & opskrifter

sund morgenmad
 
”Morgenstund har guld i mund”, sådan synger man i en kendt dansk salme, og vi kunne ikke være mere enige. Vi elsker morgener!
 
 

Hvorfor er morgenmaden så vigtig?


Du kan faktisk både blive syg og fed af at springe et sundt morgenmåltid over, vidste du det?

Rigtig mange springer morgenmaden over og nøjes med en kop kaffe eller en skive hvidt brød eller færdiglavet morgenmadsprodukt. Men det er en rigtig god investering at komme ud af døren med energidepoterne tanket godt op.  Se vores opskrifter nederst i bloggen.

 
 

Fordi:

 1. Kroppen har brugt alle reserver i løbet af natten og mangler protein og gode fedtstoffer til at køre videre på.

 2. Hvis du bygger dit drømmehus af gode materialer skal du også bygge din drømmekrop af mindst lige så gode råvarer. Du er hvad du spiser!

 3. Et godt og sundt morgenmåltid er god for appetitten, insulin resistensog dit energistofskifte.

 4. Mangel på morgenmad kan give dig koncentrationsbesvær, energiunderskud, øget trang til søde og usunde sager og øget risiko for diabetes.

 
 

Det du bør undgå til morgenmad:

 
 
 1. Mælkeprodukter - hvorfor?

 2. Hvidt brød - hvorfor?

 3. Færdige morgenmadsprodukter

 4. Masser af sukker - hvorfor?

 5. Færdige frugtjuicer

 

Ligesom vi elsker at starte dagen med et glas kogt vand med citron en halv time inden vores morgenmad, så holder vi mindst lige så meget af en portiondejlig nærende grød. Vi sørger for at spise meget varieret om morgenen for at sikre en sund fordøjelse. Vores fordøjelse er meget glad for variation.

 

Vores favoritter sammen med en friskpresset grøntsagsjuice:

 
 
 1. Æg (spejlæg, kogt æg, omelet eller scrabled eggs) med friske grøntsager

 2. Kold chiagrød

 3. En varm grød med Superfoods og usødet mandelmælk

 4. Avocado og økologisk røget laks

 5. Proteinboller og lidt friske bær

 

 
Grød om morgenen er både sundt – det indeholder fuldkorn, vitaminer, mineraler og masser af fibre – billigt, mættende og ikke mindst ren forkælelse.

Hjemme hos os bruger vi en riskoger til at lave al slags varm grød og både til at koge grøden og sætte den i blød i natten over. Så er det bare ”godmorgen”, og tryk på knappen! Riskogeren holder grøden lun og sørger for, at den ikke brænder på – og imens tager vi et brusebad og klarer alle de andre små gøremål, vi har i løbet af morgenen. Når vi er klar, er grøden også klar! Det kan altså være en god idé at anskaffe sig en riskoger, men hvis du ikke har sådan en, bruger du bare kogende vand i en gryde eller fra el-kogeren.

Til selve grøden plejer vi at bruge usødet mandelmælk og glutenfri kornsorter såsom chia, boghvede, hirse, quinoa eller havre. Og vi topper altid vores grød med alle regnbuens flotte farver og ikke mindst en masse antioxidanter såsom bær. Vores søn vil gerne have sin grød en smule sød, så han får en lille skefuld uopvarmet økologisk honning på toppen, eller også pynter vi grøden med hakkede nødder og dadler – og i weekenden et drys med palmesukker.

Husk at gøre din grød smuk, så den mætter både maven og øjnene – og nyd duften, smagen og de mange toppings!

 

Opskrift på lækker glutenfri morgengrød

Boghvedegrød

boghvedegroed.jpg

Det skal du bruge

 • 5 dl kogende vand

 • 1 ½ dl boghvede

 • 1 ½ dl hvid quinoa

 • 1 spsk sesamfrø

 • ½ tsk kardemomme

 • 1 tsk vaniljepulver

 • 1 knsp salt (gerne Himalayasalt eller Læsø Sydesalt, hvis du har det)

Topping

Vi har brugt brombær, blåbær, lidt pistacienødder og et drys kanel. Hvis grøden skal være sød – især til de små – så brug lidt uopvarmet økologisk honning eller palmesukker, som ikke påvirker blodsukkeret på samme måde som hvidt sukker.

Sådan gør du

Hæld vandet over boghveden og quinoaen. Bring grøden i kog, og lad den stå under låg og simre i cirka 15 minutter. Kom sesamfrø, kardemomme og vanilje i, og giv grøden lidt salt. Lad den koge i yderligere 10 minutter, eller indtil grøden er lind og blød. Servér grøden i en bowl, og pynt den med dine favorittoppings.

 
hirsegroed.jpg

Hirsegrød


Det skal du bruge

 • 4 ½ dl kogende vand

 • 1 ½ dl hirse

 • 1 dl kokosmel

 • ½ dl hvide eller almindelige chiafrø

 • ½ dåse kokosmælk (uden emulgator eller andre midler)
  eller vand

 • 1 knsp salt (gerne Himalayasalt eller Læsø Sydesalt, hvis du har det)Topping

Vi har brugt mangotern, blåbær, granatæblekerner, lidt mynte og et drys med blomsterpollen.


Sådan gør du

Hæld vandet over hirsen. Bring grøden i kog med alle ingredienserne, og lad den stå under låg og simre i cirka 15 min. Tilføj derefter kokosmel og chiafrø. Hæld kokosmælken på, giv grøden lidt Himalayasalt, og rør godt rundt. Lad grøden koge yderligere i 10 minutter, eller indtil den er lind og blød. Servér den i en bowl, og pynt med dine favorittoppings.

 

Alle opskrifter er fra vores bog REN (selv)KÆRLIGHED - sukkerfri, glutenfri, fri for laktose og vegansk.

 
Sund morgenmad