Ayurvediske helbredende krydderier

spices.jpg

Brug krydderierne og urterne – de er dit bedste husapotek!

 
 

En sød lille historie

Der var engang en indisk guru, der gav sin elev en opgave. Den viste sig at være helt umulig at løse. Eleven skulle gå ud i verdenen og finde en urt, der IKKE var god for noget som helst! 2 år senere kom eleven tomhændet hjem – han havde søgt over alt, men forgæves.

Der fandtes ikke én eneste plante uden virkning!

 
 

Som du vil opleve i stort set alle opskrifterne her i bogen, så bliver både friske og tørrede krydderier brugt flittigt. Og det er der en årsag til! De har nemlig udover en fantastisk farve og smagsoplevelse alle forskellige helbredende virkninger og indflydelse på dine doshaer.

Ayurvedisk mad forbindes med det indiske køkken. Farverigt, smagsfyldt og fyldt med sødme og styrke.

Urter og krydderier tilføjer aromaer, smag og helbredende egenskaber til ethvert måltid, og hvis du skifter til en mere ayurvedisk kost eller tager inspiration fra denne gamle helbredende videnskab, kan det være nyttigt at have en forståelse for fordelene ved disse ingredienser og hvordan de fungerer sammen.

 
AdobeStock_101058711.jpeg
 

De mest anvendte krydderier

 
Gurkemeje.jpg

Gurkemeje

Lindrer en forstyrret mave, letter symptomerne på gigt, forbedrer hjertesundheden, fremmer vægttab og kan hjælpe med at behandle depression. Det tilføjer også en fantastisk lys gul farve til enhver skål!

Curcumin.jpg

Curcumin

Dette er den aktive bestanddel af gurkemeje, som har en anti-inflammatorisk kvalitet. Det har lovende fordele i forebyggelsen af Alzheimers og nogle kræftformer, samt forbedrer hudens sundhed.

 
kanel.jpg

Kanel

Forbedrer blodglukose, metabolisme, kognitiv funktion, hukommelse og triglycerider, og reducerer dårligt kolesterol. På grund af sin regulatoriske virkning på blodsukker kan det være yderst gavnligt for mennesker med type 2 diabetes.

Kardemomme.jpg

Kardemomme

Menes at have afrodisiakanske kvaliteter i det antikke Grækenland, Rom og Egypten, men har også en række sundhedsmæssige fordele, herunder rensning af bihulerne, stimulering af sindet og opmuntrende klarhed. Det hjælper på fordøjelsesbesvær, urolig mave og halsbrand og kan også minimere de slimdannende egenskaber i mælk og afgifte koffein, når de tilsættes til kaffe.

 
cumin.jpg

Spidskommen

En stærk, astringerende urt, der er fyldt med næringsstoffer og essentielle mineraler, herunder thiamin (B1 vitamin) og fosfor. Det holder fordøjelsessystemet sundt og hjælper med at skylle ud toksiner. Det bruges ofte til at behandle oppustethed, flatulens og ømme tarm.

black_pepper.jpg

Sort peber

Stimulerer fordøjelsen, styrker immunsystemet og fremmer hjerte og nyrefunktion. Det kommer fra en glat træagtig vin kaldet peberplanten, og når den bruges sammen med olivenolie, kan den nære hjernen.

 
cayenne.jpg

Cayenne peber

Et smukt jordrød krydderi, der tilføjer et ”kick” til ethvert måltid. Den har en rensende virkning på kroppen og kan hjælpe med beroligende fordøjelse, på trods af sin krydrede smag. Sætter gang i forbrændingen.

cloves.jpg

Nelliker

Udover at være et populært julemad i vesten, er nelliker et meget gammel Ayurvedisk krydderi, der hjælper fordøjelsen og stofskiftet. Det har også antiinflammatoriske fordele og bruges også ved tandpine.

 
safran.jpg

Safran

Et smukt aromatisk krydderi, der styrker hele kroppen, med en kraftig effekt på de reproduktive organer. Det kan hjælpe med at lette overgangsalder, menstruationsbesvær og humørsvingninger.

coriander.jpg

Koriander frø

Stimulerer frigivelsen af insulin, sænker blodsukkeret og kan sænke for højt LDL – det dårlige kolesterol. Det kan også bruges til behandling af betændelse i huden, diarré, mavesår og anæmi.

 
muscat.jpg

Muskatnød

Beroliger sindet og hjælper med søvnløshed og stress, især når man tilføjer den i varm mælk om aftenen lige inden sengetid. Muskatnød er også kendt for at hjælpe med at lindre smerter, berolige fordøjelsesbesvær, afgifte kroppen og tilføre huden en sund glød.

ginger.jpg

Ingefær

En duftende rod, der kan forbedre dårlig cirkulation og fordøjelse. Det kan også være et stærkt middel mod forkølelse, influenza og kvalme. Ingefærens kraftige antioxidanter og antiinflammatoriske egenskaber kan hjælpe med at lindre smerter fra hovedpine og arthritis.

 
garlic.jpg

Hvidløg

Er en ældgammel blodfortynder. Hvidløg virker stærk antibakterielt, rengør og desinficerer tarmen og fremmer fordøjelsen. Hvidlæg sænker blodfedtet, og forhindre at blodet klumper. Dermed en god forbyggelse mod blodpropper og åreknuder. Hvidløg bekæmper sukkersyge, da det afbalancerer kroppens blodsukkerspejl. Samtidig kaldes hvidløg for naturens penicillin.

Bukkehornsfrø.jpg

Bukkehornsfrø

Kendt som de fedtkogende frø, der kan sænke blodsukkeret, hjælpe med at opløse fedt i leveren, forbedre knoglers sundhed og øge stofskiftet.

 
fennikel.jpg

Fennikelfrø

Et køligt krydderi, der hjælper med at rense fordøjelseskanalerne. Det hjælper med forstoppelse og har også beroligende egenskaber.

basil.jpg

Basilikum

En yderst rensende urt, der kan støtte immunsystemet, berolige hoste, rense huden og reducere stress.

 
coriander_leaves.jpg

Frisk koriander

Også kendt som vietnamesisk persille – er stærkt afgiftende. Frisk koriander bruge til detox og urten kan tillige fjerne kviksølv og bly fra kroppen, når det spises i sin friske form.

curry.jpg

Karry blade

Såvel som lækre, karry blade kan forbedre mave og tyndtarm funktionalitet. De kan også reducere dårligt kolesterol og nære hårrødder.

 

TIP: Du kan male dine krydderier lige inden madlavning, enten i en elektrisk kaffekværn eller en morter. Det er meget bedre at købe dine krydderier som hele frø, rødder eller blade for at bevare flest mulige aktive stoffer, aroma og smag.

Brænd altid dine krydderier af inden du fortsætter madlavningen.


Brug også krydderieren flittigt i din te!

 
 
 

OBS: Spiser du lægeordineret medicin, skal du være ekstra opmærksom på kontraindikationer. Nogle urter og krydderier kan påvirke medicinens virkning i negativ retning. Tjek altid med din læge først.

 
 

Er du blevet nysgerrig på mere ayurveda?

Du kan forudbestille vores nye bog

 
Book_web.jpg

udkommer 23. august 2019