Ayurvediske urter der kan rykke ved dit liv – lige nu!

Her er nogle af de vigtigste ayurvediske urter du bør kende til.

Ayurveda har det ældste og mest udviklede urte system i verden - det har været i kontinuerlig brug i mindst 5.000 år. De gamle vediske seere i Indien kompilerede og klassificerede de medicinske og helbredende egenskaber hos hundredvis af urter til et naturlægemiddel, der kan fås og udnyttes af alle i vores nutidige liv.

I den oldgamle videnskab om ayurveda ses krydderurter som den åndelige essens – ”Kundalini” - hos planter. Planter og urter bærer i deres celler den kosmiske intelligente visdom og naturens helbredende vibrationer.

Siden antikken har mennesker og planter haft en meget spirituel forbindelse - planter fanger solenergi og konverterer det til næringsstoffer, som mennesker kan fordøje.

Planter gør dette ved at omdanne sollys til klorofyl, som derefter kan optages af menneskekroppen.

Forsøg gerne om du kan implementere nogle af de nedenstående ayurvediske urter i din dagligdag, og mærk forskellen! Der findes også Ayurvediske kosttilskud, som kan hjælpe din sundhed på rette vej!Hvad kan ayurvediske urter bruges til?

Hver eneste urt i ayurvedisk herbologi har mange fordele - for sind, krop og ånd. Urterne kan bruges internt eller eksternt (gennem huden) - eller endda brugt som aromaterapi. Ayurveda er en omfattende livsfilosofi med fokus på menneskers sundhed og livskvalitet. En holistisk diæt med elementer af varme krydderier og krydderiblandinger er godt for din krop. Krydderier og urter påvirker kroppens funktioner positivt og spiller en central rolle i den ayurvediske kost.

Fra vægttab til smuk hud til overordnet vitalitet kan urter omdanne dit helbred på så mange måder! Nedenfor finder du nogle af de urter vi selv er helt vilde og hvorfor.

Ikke sært at vi ofte har kufferten fulde af krydderurter når vi rejser hjem fra Ayurvedisk Power Retreat på Sri Lanka.

Og nu når vi også har fået et Autentisk Ayurveda Retreat i Indien, får vi med garanti endnu en kuffert fyldt med helbredende ayurvediske urter!

 
 

Hvilke ayurvediske urter er gode?

 

Hvad er ajwain godt for?

Ajwain - VÆGTTAB
Ajwain er et stærkt fordøjelses- og nervestimulerende ayurvedisk urt. Det fungerer som en vægttabsurt ved at trække dybtliggende toksiner fra kroppen. Ajwain helbreder også smertefulde led - det er en fremragende urt til at løse Vata-problemer.

Ajwain er et ayurvedisk krydderi, der indeholder kumariner, flavonoider og thymol. Frøene - ajwain ajowaner copticum - er meget almindelige i den arabiske verden og i Indien. I Bihar og Nepal anvendes krydderiet i en lokal variation af den bengalske fem-krydderiblanding (Panch Phoran). Ajwain passer godt sammen med ingefær og gør det lettere for maven at fordøje kartofler, kager, brød og bælgfrugter. 

Ajwain reducerer Ama og balancerer Vata.

Den ayurvediske urt virker opvarmende, antikrampende, god til oppustet og træg mave.
Ajwain styrker fordøjelsessystemet og stimulerer vejrtrækningen og nervesystemet. Lindrer tarmkramper.Og så åbner dette lille ayurvediske krydderi samtidig luftveje og tarmkanalen.

Måder at bruge det på: Ajwain kan tages som te for at hjælpe med vægttab. Kog kun 1 tsk ajwain frø i 1 stor kop vand.


Hvad er Ashwagandha godt for?


Ashwagandha- VITALITET

Ashwagandha er kendt for mange gode ting i den ayurvediske verden. En af de bedste anti-aging urter, øger vitaliteten og er samtidig afgørende for folk, der lider af for meget stress og arbejdspres.

Ashwagandha siges også at kunne påvirke blodsukker, reducere kortisol, øge hjernens funktion og hjælpe med at bekæmpe symptomer på angst og depression. Ashwagandha findes i kapsler eller pulver.

Når vi er på Ayurvedisk Power Retreat på Sri Lanka bliver det ofte serveret sådan: Tag 1/2 tsk kogt i mælk (sød med 1 tsk rå honning). Bemærk, at ayurvediske urter er fedtopløselige og kan gå dybere ind i væv og celler, når de tages med et sundt fedtstof (såsom ghee, smør eller råmælk).

 

Hvad er Brahmi godt for?


Brahmi - HJERNEBOOST

Brahmi er # 1 tonic til hjernen og nervesystemet. Dens blade ser endda ud som hjernen! Brahmi balanceer også venstre og højre side i hjernen og afkalker pinealkirtlen. Det er tridoshic – betyder at den egner sig til alle 3 kropstyper / doshaer, men er især gavnligt for at afbalancere høje Pitta-forhold.

Brahmi fjerner toksiner og blokeringer fra nervesystemet. Det hjælper med depression, forbedrer intelligens og forbedrer hukommelse og koncentration. Brahmi forbedrer den overordnede cellulære visdom i kroppen. Det forekommer også at være fantastisk til hårvækst! Tag Brahmi hver morgen for at forynge kroppens sind. 

I dag har videnskabelige undersøgelser vist, at der er to særlige aktive bestanddele af brahmi pulver, kaldet Bacoside B og A Bacoside A. De er de centrale elementer, der bruges til at hjælpe med at øge proteinsyntesen, der sker med henblik på at udvikle mere protein af celler i hjernen.

Det øger proteinsyntesen i hjerneceller. Dette er en foryngende urt for nerve- og hjerneceller. Urten er blevet anvendt indenfor ayurveda til at forbedre hukommelsen, øge koncentrationen og forbedre forvaltningen af vores tanker og omgivelser. Ayurveda anbefaler brahmi til forbedret hjernefunktion og også mod alle psykiske lidelser, da brahmi med den forbedrede proteinsyntese tilvejebringer en foryngelse af nervecellerne. 

Måder at bruge det på: Kog i vand (som te), kog det i mælk, eller lav Brahmi ghee. Det kan også bruges som en medicineret olie til håret, og næringsstoffer siver ind i hjernecellerne via krone shakraet.


Hvad er kardemomme godt for?

Kardemomme - BEROLIGER
Kardemomme er et naturligt beroligende middel, der bringer klarhed og glæde til hjertet og sindet. Det neutraliserer surheden af kaffe og koffein - det neutraliserer også slimdannende egenskaber i mælk. Kardemomme fjerner overskydende Kapha fra mave og lunger.

Måder at bruge det på: Tilsæt bælgene eller pulveret til kaffe, mens du brygger det, eller kog kardemomme i varm mælk før sengetid. Kog ris med et par hele kardemommefrø eller drys lidt kardemommepulver på din morgengrød.

Kardemomme er et ”must have” i det ayurvediske køkken.

Hvad er kommen godt for?

Kommensfrø og spidskommen – FORDØJELSE
Kommensfrø forbedrer fordøjelsessystemet og stofskiftet. Det hjælper kroppen med næringsabsorption. Spidskommen kan være særlig nyttig for nybagte mødre efter fødslen, da det renser reproduktionsorganerne og forbedrer mælkeproduktionen. Brug spidskommen under madlavning for at hjælpe med optagelsen af mikronæringsstoffer.

Måder at bruge det på: Vi har altid taget et par tsk. hele kommensfrø ved luft i maven, mavekneb og oppustethed. Vi sluger de hele kommensfrø med et glas vand. Det hjælper efter ganske kort tid.

 

Hvad er Manjistha godt for?

Manjistha - RENSENDE
Manjistha er nok den bedste blodrensende urt i ayurvedisk medicin. Det er antiinflammatorisk og fjerner acne. Manjistha renser blodet og leveren, sænker pittaforstyrrelser i huden og fjerner acne. Det afkøler og afgifter blodet og renser og regulerer både lever- og nyrfunktion.

Måder at bruge det på: Tag denne urt i kapselform (2 kapsler om morgenen og 2 kapsler om natten), hvis du lider af Pitta-hudlidelser. Eller tag det med varm mælk før sengetid.


Hvad er Neem godt for?

Neem - DETOX
Neem er en af de mest kraftfulde blodrensere og afgiftningsmidler i ayurvedisk herbologi. Effektiv ved acne, hudsygdomme, sårheling og hudskader (især fra solen), neem er nyttigt for alle Pitta-lidelser (såsom hud og øjne). Det virker også effektivt ved eksem og psoriasis. Det er også nyttigt for led og muskelsmerter.

Måder at bruge det på: Brug neem på huden i en medicinsk olie. En god Neem Tandpasta kan også varmt anbefales. 

Hvad er Shatavari godt for?

Shatavari - FEMININ VITALITET 
Shatavari eller vild asparges er blevet anvendt i flere tusinde år indenfor ayurveda for at afbalancere og aktivere hormonet, der styrer kvinders menstruationscyklus og østrogen. Det indeholder også phytoøstrogen, hvilket betyder naturligt forekommende østrogen fra planter. 

Shatavari er derfor blevet anvendt indenfor ayurveda for at afbalancere PMS, menstruationscyklussen og hjælpe i overgangsalderen. Shatavari er den # 1 ayurvediske foryngelse for kvinder (som Ashwagandha er til mænd). Shatavari oversættes endda til:

"hun, der besidder tusind ægtemænd!"

Det nærer og renser blodet og kvindens reproduktive organer.

Måder at bruge det på: Shatavari er let tilgængelig som te, i pille og pulverform, eller det kan tages i ghee eller kogt i mælk, hvilket er den foretrukne form (alle ayurvediske urter optages bedst i kroppens celler, når de tages med fedt).

Hvad er gurkemeje godt for?

Gurkemeje – LIVETS KRYDDERI
Gurkemeje renser blodet og kroppens kanaler. Det forbedrer hudens hud, der bringer cirkulation og ernæring til huden.

Gurkemeje er anti-inflammatorisk og er et perfekt middel til at behandle akne-udsat hud.

Gurkemeje balancerer alle doshas, men det balancerer Pitta mest på grund af dets blodrensnings- og leverrensningsegenskaber.

Måder at bruge det på: Prøv at indarbejde gurkemeje i dit daglige liv, bogstavelig talt, som du kan. Ideelt set brug 1 tsk. om dagen i en eller anden form: enten i kapselform, på huden eller i kosten. Kom det på dine bagte, stegte eller kogte grøntsager, drik et shot friskpresset gurkemeje. Kog lidt gurkemeje i plantemælk med honning inden sengetid. Hvis du bruger regelmæssigt gurkemeje, vil du bemærke, at dit helbred forbedres på en lang række områder.

 
Er du interesseret i meget mere Ayurveda?
Vi har de sidste 10 år lavet ayurvediske retreats til både Indien og Sri Lanka 
 
 
 

Vil du lære mere om ayurveda?

Vi har lavet en komplet guide til dig, der ikke har hørt om ayurveda før, eller som har brug for vide mere om ayurveda. Find den her:

Ayurveda rejse