Bipollen er lille, men virkelig magtfuld

Bipollen er primært føde til de unge bier, men for os mennesker anses det for en af naturens mest nærende og komplette fødevarer. Den indeholder næsten alle de næringsstoffer, vi som mennesker har behov for.

Når bierne summer fra den ene blomst til den anden, vil deres små kroppe være dækket af mikroskopisk pollen. Når de sætter sig i den næste blomst vil en del af den levende gyldne støv blive overført og derved er bestøvningen opnået.

Hvad indeholder bipollen?

Bipollen er primært føde til de unge bier, og det består at ca. 40 % protein. Det anses for en af naturens mest nærende og komplette fødevarer. Den indeholder næsten alle de næringsstoffer, vi som mennesker har behov for. 

50% af proteinet er i form af frie aminosyrer, der er klar til at blive direkte anvendt af kroppen. Protein af den karakter kan bidrage væsentligt til ens protein behov.

Vi kan bruge det på vores morgenmad, i salater, juice, smoothies, faktisk er det kun fantasien der sætter grænser.

Læs også: Hvad er superfoods? Gør en forskel for din krop

Bipollen er fyldt med mange forskellige næringsstoffer:

  • Aminosyrer

  • Antioxidanter

  • Antibiotiske faktorer

  • DNA/RNA

  • Enzymer

  • Glucosider

  • Hormoner

  • Mineraler

  • Vitaminer

  • - og flere andre elementer, som endnu ikke er fuldt belyst.

Aminosyrer/proteiner

Der findes 22 aminosyrer i bipollen, bl.a. alle de essentielle i meget høje koncentrationer. Det gør bipollen til et meget anvendeligt proteintilskud, fordi det dækker hele spektret. Målt individuelt har det et højere proteinindhold end kød, æg og ost - uden de store mængder fedt.

Antioxidanter

Eftersom bipollen indeholder mange phytokemikalier, herunder flavonoider, carotener og phytosteroler, er det en glimrende kilde til de vigtigste antioxidanter som f.eks. lycopen, selen, quercetin og beta-caroten.

Antibiotiske faktorer

Bipollen kan regulere tarmbakterier, så giftige affaldsstoffer neutraliseres, og blodet dermed renses bedre.

DNA/RNA (deoxyribonukleinsyre og ribonukleinsyre)

Bierne bærer arvematerialet fra de planter, bierne har indsamlet pollen fra. DNA/RNA findes i pollen, da pollen er den del af planten, der er ansvarlig for reproduktionen.

Enzymer

Pollen er rigt på enzymer og fremmer derfor stofskiftet og fordøjelsen. Det indeholder 18 forskellige enzymer, herunder amylase, diastase, fosfatase, pepsin og trypsin. Enzymerne er nødvendige for alle kroppens funktioner, og da bipollen indeholder så mange enzymer i så store mængder, er det en stor hjælp for hele kroppen.

Glucosider

Glucosider er naturlige sukkerstoffer, som indgår i kroppens energiopbygning. En af de vigtigste glucosider er rutin, som er en vigtig faktor til at øge kapillærvæggenes modstand mod infektion, fremme hjertefunktionen og åndedrættet, fremskynde sårhelingen og blodets koagulationsevne og holde blodtrykket i skak ved at kontrollere blodstrømmen.

Hormoner

Pollen indeholder plantehormoner, som aktiverer og støtter kroppens hormonkirtler, så de fungerer bedre. Dette er specielt vigtigt for mænd, idet plantehormonerne også kan være med til at forbedre sædkvaliteten.

Mineraler

Der findes 27 forskellige mineraler i pollen, herunder kalk, magnesium, jern og potassium, samt bor, klor, kobber, jod, molybdæn, fosfor, selen, silicium, natrium, svovl, titanium og zink.

Læs også: Vitaminer og mineraler – hvorfor er de vigtige for os?

vitaminer

Alle kendte vitaminer fra A til K findes i koncentrerede mængder i bipollen. Vitaminerne omfatter provitamin A, vitaminerne B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6 (pyridoxin), B9 (folinsyre), B12 (cyanocobalamin), C, D, E og K samt biotin, cholin, inositol og rutin.

Læs også: Spis vitaminer og sæt din ældningsproces i slowmotion

 

Bipollen med B12-vitamin

Læg mærke til, at bipollen endog indeholder B12-vitamin, som ellers kun sjældent findes i planter og planteprodukter.

Dette vitamin er yderst vigtigt for forbrændingen af fedt, kulhydrater og protein og for opbygningen af blodlegemer og knoglemarv - og er desuden med til at holde såvel huden som nervesystemet raske.

Når man så tager i betragtning, at alle de øvrige vitaminer også findes, må man konkludere, at bipollen er et fantastisk godt tilskud til kosten, hvis man ønsker at gøre noget for sundheden i alle kroppens organer.

Kilde: helsenyt.com

 

Hvad er bipollen godt for?

Næringsmangler er den største årsag til al sygdom, set med mine øjne, så når dette produkt giver næsten alle nødvendige næringsstoffer, er det ikke svært at forstille sig, hvor stor en effekt dette lille korn kan have.

Studier har vist, at bipollen kan have stor indflydelse på kræft, infertilitets problemer, allergi, kolesterol, fantastisk anti ageing effekt, forbedre sportsudøveres præstationer og meget meget mere.

Vi taler om forbedringer eller helt elimination af nævnte symptomer.

Forskere har vist, at der er et stof i bipollen, der hæmmer udviklingen af mange skadelige bakterier. Forsøg har vist, at bipollen indeholder et antibiotikum effektivt mod salmonella og andre af bakterier. 

Undersøgelser har ydermere vist, at bipollen har en regulerende effekt på tarmens funktion. Og dermed har det også antiinflammatoriske egenskaber.

Det forlyder endvidere, at bipollen i kosten virker til at normalisere kolesterol og triglycerid i blodet.

Ved regelmæssig indtagelse af bipollen, viste der sig en reduktion af kolesterol og triglycerider. Lipoproteiner med høj densitet (HDL) steg, mens low-density lipoprotein (LDL) faldt.

Bipollen kan ikke efterlignes

En af de mest interessante fakta om bipollen er, at det ikke kan syntetiseres i et laboratorium.

Når forskere fjerner biens naturlige pollen-fyldte føde og fodrer med den menneskeskabte pollen, dør bien selvom alle de kendte næringsstoffer er til stede i laboratoriets syntetiseret mad.

Der er blevet lavet mange tusinde kemiske analyser af bipollen med det allernyeste udstyr, men der er stadig nogle komponenter i bipollen, videnskaben ikke kan identificere.

Bierne tilføje nogle ”mystiske” ekstra komponenter af deres egne. Disse uidentificerbare komponeneter kan meget vel være årsagen til at bipollen har så mange gavnlige helbredsmæssige egenskaber.

Sådan samler bierne bipollen

Der er utrolig mange fordele ved dette fantastisk produkt. De små bier har gjort et kæmpe arbejde for os, og vi kan i den grad få gavn at deres hårde arbejde.

Du kan sikkert genkalde billedet af en sommereng fuld af dejlige, farvestrålende vilde blomster. Hvis du plukker nogle af blomsterne vil du på tøjet eller derhjemme på bordet under vasen finde blomsterstøv.

Det er blomsternes maskuline forplantningspore. Det er det bierne i deres hårde arbejde nøje og meget forsigtigt samler ind.

Bien samler blomsterpollen i små rolige bevægelser, og presser det sammen for at have plads til mere i biens pollen-”kurv”. Når ”kurven” er helt fuld, er det mikroskopiske gyldne støv blevet presset sammen til små gyldne korn eller granulater. Også kaldet bipollen. 

Biernes arbejde består at to vigtige opgaver

For det første er de programmeret til at indsamle pollen og bære det tilbage til bikuben, men endnu vigtige for os mennesker er at de små fantastiske bier er ansvarlige for bestøvningen af mere en 80% af alle grønne voksende ting.

Det er vigtigt at anerkende, at 1 teskefuld dosis af pollen tager en bi otte timer om dagen i en måned at samle ind. Hver bi pollenkorn/granulat indeholder over to millioner blomster pollenkorn og en teskefuld indeholder over 2,5 milliarder korn af blomsterpollen.

Hvordan kan jeg bruge bipollen?

Det kræver ikke meget mere en 2-3 teskefulde om dagen, at får nogle af alle disse gavnlige næringsstoffer.

Prøv at drysse lidt over din morgenmad, put noget i din smoothie, drys det over din salat, drys det over dit glutenfriebrød (sådan som vi spiste sukkermadder, da vi var små).

Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.

Næste spørgsmål er så, hvor kan jeg får det?