Lev længere med 4 enkle leveregler

07_livelong.jpg

4 enkle leveregler = 14 ekstra år

En stor britisk undersøgelse har studeret fire velkendte levereglers samlede indflydelse på 20.000 menneskers helbred.

Der er mange ekstra leveår i at følge dem alle!

Undersøgelsen, hvis resultat omtales i Guardian Unlimited, viser, at det typisk er muligt at lægge en del ekstra år til livet ved at følge fire regler for en sund livsstil:

  1. Lev uden tobaksrøg

  2. Drik moderate mængder spiritus

  3. Motioner

  4. Spis dagligt fem portioner frugt og grønsager.

 

Forskere på Cambridge Universitet har - mellem 1993 og 2006 - fulgt 20.000 menneskers helbred. Deltagerne var mellem 45 og 79 år.
 

Undersøgelsen konkluderer, at der er meget stærke tegn på, at de fire nævnte leveregler vil have en markant og positiv indflydelse på midaldrende- og ældre menneskers helbred. Undersøgelsen viste også, at social status og BMI har langt mindre betydning for livslængden.

Forsøg på raske personer

Undersøgelsen, der oprindelig er offentliggjort i "The Public Library of Science Medicine" er en af de første, der retter sig mod den samlede effekt af de fire nævnte faktorers indflydelse.

For samtlige deltagere i undersøgelsen gælder, at ingen af dem have en konstateret kræft- eller hjertesygdom ved undersøgelsens begyndelse. Deres livsstil blev registreret - herunder i hvilket omfang de røg, drak spiritus, var fysisk aktive og spiste frugt/grønsager.

Over en 11 årig periode viste det sig, at de deltagere, der ikke fulgte nogen af de fire formodede sunde leveregler, havde en fire gange så stor risiko for at dø undervejs i forløbet end de, der efterlevede principperne.

Læs også: Motivation til livsstilsændring: Få 10 gode tips

Resultat: 14 års forskel i livslængde

Forskerne har beregnet, at en person, der ikke lever efter de fire regler, har samme risiko for at dø som en person, der er 14 år ældre.

  1. Rygning viser sig at være den faktor, der har størst og mest negativ indflydelse. Rygernes risiko for at dø undervejs i forløbet var 77 pct. større end ikke-rygernes.

  2. Dernæst fulgte sunde spisevaner - frugt og grønt med højt indhold af C-vitamin. Det øgede muligheden for at holde sig i live med 44 pct.

  3. Et lavt forbrug af alkohol - det vil sige under 14 genstande om ugen - betød 26 pct. større chance for at overleve. At være fysisk aktiv øger chancen med 24 pct.

Kilde: The Guardian