Sådan undgår du blodprop i hjernen
Ny forskning: Den rigtige kost med mange antioxidanter og mineralet magnesium giver dig maksimal beskyttelse mod den frygtede sygdom.
I år (2015 red.) vil 15.000 af os blive ramt af enten en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. Det er nu blevet den tredje hyppigste dødsårsag i Danmark.
Men der er håb!
Et nyt videnskabeligt studie slår fast, at den blodprop i hjernen eller en hjerneblødning kan forebygges med antioxidant-rig kost.
Nødder, bananer, bladgrøntsager, te og fuldkornsprodukter er noget af det, der indeholder masser af antioxidanter, og som giver en effektiv beskyttelse mod den frygtede sygdom.
Det er forskere fra den ansete Karolinska Institut i Stockholm, der nu har fundet ud af, at hvis vi spiser en diæt spækket med antioxidanter, kan det nedsætte risikoen for apopleksi, som er en samlet betegnelse for de to sygdomme i hjernen.
Studiet omfatter ikke færre end 36.715 kvindelige forsøgspersoner og er dermed et af de grundigste hidtil.
Pas på pillerne
I Hjerteforeningen er forskningschef og overlæge Gorm Jensen positiv over for det nye forskningsresultat, men han advarer mod at tro, at man kan beskytte sig mod blodpropper ved bare at fylde sig med kunstige vitaminer og mineraler.
Folk, der spiser disse former for kosttilskud, lever kortere end andre. Det er dokumenteret gennem dansk forskning, siger han.
Hundredetusinder af danskere tager hver dag bl.a. A-vitamin, E-vitamin og betakaroten i pilleform. Charlotte Bech, læge og forsker i sund ernæring, er enig:
“Det er stærkt opmuntrende, at et nyt studie så klart viser betydningen af, at spise en kost rig på antioxidanter. Men det må ikke føre til, at folk fylder sig med piller for at være på den sikre side. Kroppen kan simpelthen ikke nedbryde de kunstige stoffer, der ophobes i leveren og andre steder i kroppen.
Vi skal tilbage til at spise naturlig mad frem for kosttilskud. Og forskning viser i øvrigt, at økologisk mad indeholder særligt mange af de gode antioxidanter”
Læs også: Økologi - 10 gode grunde til at vælge økologisk
Råt er godt
Lene Hansson, ernæringsvejleder, er også begejstret for det nye forskningsresultat og betoner vigtigheden af, at spise endnu flere uforarbejdede fødevarer, og siger:
“Spis masser af rå grøntsager. Jo mindre forarbejdet maden er, jo flere af de hjerne-beskyttende antioxidanter er der i den. Det er jo for længst dokumenteret, at mange vitaminer forsvinder, når vi koger og steger for meget.”
Hvad kosttilskuddene angår, er jeg ikke så betænkelig. Men det er vigtigt, at maden fylder mest”
Læs også: Hvad gør sund mad ved kroppen?
Ifølge det nye universitetsstudie har kvinder, der spiser mad med mange antioxidanter, 17 pct. mindre risiko for at få en blodprop i hjernen, sammenlignet med dem der spiser færrest.
For kvinder, der tidligere har haft tegn på hjerte-kar-sygdom, er helbredsgevinsten endnu mere markant. Hos dem ser man hele 45 pct. færre tilfælde af hjerneblodprop eller hjerneblødning.
Louise McCullough, førende amerikansk neurolog, Universitetet i Conneticut, betegner på hjemmesiden Heartwire det nye studie som ”langt det største og mest komplette, der er lavet”. Hun tilføjer, at resultatet endeligt bekræfter, hvad mange forskere længe har haft mistanke om.
Magnesium mindsker risiko
Samtidig viser et andet studie fra Sverige, at magnesiumrige fødevarer også i høj grad beskytter mod apopleksi. I denne undersøgelse er 250.000 personer blevet fulgt gennem 11,5 år. 6.500 af dem fik apopleksi i undersøgelsesperioden.
For hver ekstra 100 gram magnesium de spiste, blev risikoen for apopleksi reduceret med ni pct.
Det resultat viser, at folk burde holde sig til en sund diæt med magnesiumrig mad som bladgrøntsager, nødder, bønner og fuldkornsprodukter, siger professor Susanne Larsson, der har ledet det store studie.
Blodprop i hjernen opstår af en række grunde:
Både arv og livsstil påvirker risikoen. Har personer i den nære familie haft en hjerneblodprop, er man selv mere udsat. Rygning, højt kolesterol, diabetes og overvægt er typiske livsstilsfaktorer, som øger risikoen.
Symptomer på en blodprop eller blødning i hjernen kan b.la. være pludselig lammelse, svimmelhed, talebesvær og synsforstyrrelse.
Gode kilder til antioxidanter
Nødder og chokolade er blandt de allerbedste kilder til de vigtige antioxidanter. Mørk chokolade indeholder hele 9.000 enheder (ORAC) pr. 100g. Men også grøntsager og frugt er sprængfyldt med antioxidanter. Her er nogle af de rigtig gode kilder:
Grøntsager
Kål
Spinat
Rosenkål
Rød peber
Løg
Majs
Ærter
Kartofler
Gulerødder
Bønner
Tomater
Squash
Salat
Frugt
Svesker
Rosiner
Blåbær
Tranebær
Jordbær
Hindbær
Blommer
Appelsiner
Grapefrugt
Kirsebær
Kiwi
Bananer
Æbler
Kilde: BT Søndag
Vil du have opskriften på et liv med en normal vægt, masser af energi og vitalitet? Få 8 af de absolut vigtigste råd for din sundhed ➝
Martin her. Jeg har sat mig i stolen i dag for at dele en historie med dig. Lidt af et eventyr faktisk! Og endda et sandt et af slagsen om mig og mit tidligere liv.
Smuk og skøn med Ayurveda. Få svar på hvordan man ifølge ayurveda holder sig ung og smuk hele livet. Det bedste skønhedstips og ritualer til hverdagen.
Chiafrø er et rigtig superfood. Chiafrø er nok små, men sundere end man skulle tro. Det lille frø er en rig proteinkilde. Og faktisk kan du ved at spise chiafrø få langt mere kalk, end du gør, når du drikker et glas mælk.
54-årige Pernille Aalund har været på 'Den Sejeste Suppekur' sammen med sin kæreste Kim, og hun har både tabt flere kilo, genfundet sin kærlighed til smagfulde supper...
Uffe Holm, 40 år, lever ikke altid lige sundt, men et par gange gange om året renser han ud i de dårlige vaner – og hotdogs – med en faste, juice- eller suppekur.
Ønsker du at komme igennem julen uden de ekstra kilo? Læs vores 5 tips til, hvordan du undgår de ekstra kilo men stadig kan nyde den gode julemad.
MIT EGET PROJEKT OM DÅRLIG KOST OG MOTIVATION! Siden 15. november 2009 har jeg Martin Mogensen, ejer af Kropsinstituttet levet som en gennemsnitsdansker. Dvs. for meget usund mad, generelt alt for meget mad og ingen motion. Det har jeg gjort for at vise, hvordan min krop reagerer og hvordan de fleste kroppe vil reagere.
Superfoods er en særlig kategori af fødevarer der findes i naturen. De har et særligt indhold af nærringsstoffer med gavnlig virkning på dit helbred. Bliv klogere på superfoods her ➝
Lider du af kronisk inflammationstilstand? Start med at kigge på din kost. Imødekom din krops sundhed og velvære ved at skifte til antiinflammatorisk kost. Læs hvordan du gør her ➝