Sund mad i julen: 5 tips til julen uden ekstra kilo

Selvom det er jul, behøver hvert eneste måltid ikke være spækket med fedt og sukker.

 

TIP 1

Hold dig til ét dagligt festmåltid

Selvom det er jul, behøver hvert eneste måltid ikke være spækket med fedt og sukker. Lav en aftale med dig selv om, hvilket af dagens måltider der er det vigtigste og mest festlige, og giv dig selv lov til at skeje ud der – men sørg for, at tallerkenen altid består af mindst 1/3 grøntsager (gerne halvdelen!). Hold igen til dagens øvrige måltider, og lad dem være lette, sunde og grønne.


TIP 2

Pift forbrændingen op med stærke krydderier

Tag et kig på krydderihylden, inden du overfalder marcipangodterne. Krydderier kan nemlig hjælpe kroppen godt på vej til både mere stabilt blodsukker og en super forbrænding. Bl.a. kan kanel være med til at tilfredsstille trangen til sødt uden sukker, fordi det varme krydderi virker ved at stabilisere dit blodsukker, forstærke kroppens evne til at nedbryde og optage glukose samt understøtte fordøjelsen. Andre gode smagsforstærkere med samme egenskaber er citron, ananas, chili og cayenne. Bitre urter og lakridsrod understøtter desuden leveren, som må siges at arbejde på højtryk i højtiden.

 

TIP 3

Lav selv julegodterne med naturens 'sukker'

Når du spiser for meget sukker, belaster det din lever, og sukkeret vil blive omdannet til fedt, som lagres i kroppens fedtceller. Du tager på – og det sætter sig ikke de 'fede' steder. Undgå derfor for meget tilsat sukker (det hvide, det brune og rørsukkeret, uanset hvor økologisk, det er) og også kunstige sødemidler, men  lav i stedet dine egne julegodter, som du kan søde med naturens skattekammer af søde sager som dadler, figen, ren vanilje og frisk frugt.

Psst! Vidste du, at alkohol omdannes til sukker, når kroppen går i gang med at nedbryde det?


TIP 4

Gå en tur – hver dag

Sørg for at røre dig hver eneste dag, også selvom det er fristende at slå mave på sofaen, og der er frost på ruderne. Gå alene, og nyd stilheden, eller tag familien med, men vær opmærksom på, at du skal gå i rask trav, så du bliver forpustet og ikke kan hyggesnakke. Gå gerne mindst en halv time om dagen – og nyd, at en gåtur også er afstressende midt i en, måske, lidt for travl højtid.


TIP 5

Start hver dag med et stort glas vand

Det er en gammel traver, men det gør ikke den – og vandet – mindre vigtig. Du skal drikke mindst to en halv liter vand dagligt, og det skal være vand uden brus. I brus er der kulsyre, som har en Ph-værdi på 3.5 – det samme som en Cola. Men din Ph-værdi i kroppen (og her tænker vi på vandet i kroppen) skal helst ligge på 7.3! Læs mere om kroppens syre-base balance lige her